Museot

Vain verkossa: saaristolaismuseo Skären

Tiedätkö, mihin tarvitaan naulanmerkkaajaa? Miksi vekari kannattaa ottaa mukaan, kun lähtee jäälle? Miten vanhan ajan viiliä tulikaan valmistaa? Vastaus näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin löydät saaristolaismuseo Skärenin verkkosivuilta. Skären on entisaikojen saaristolaiselämästä kertova museo, joka on olemassa vain verkossa.

Uudessa Skären-museossa pääset tutustumaan fiktiiviseen Sjöbergin perheeseen, joka eli Pohjanmaan saaristossa 1900-luvun alussa. Seuraamalla perheenjäsenten arkielämää pääset tutustumaan mm. kalastukseen, hylkeenpyyntiin, veneenrakennukseen ja lasten elämään. Museossa on viisi teemaa, jotka valottavat saaristolaiselämää esineiden ja tarinoiden sekä valokuvien ja elokuvien kautta.

Skären-museo on syntynyt SÖFUK-kuntayhtymään kuuluvan KulturÖsterbotten-yksikön ja sen Museilotsen-nimisen kehittämishankkeen kautta yhteistyössä Bosundin vene-, kalastus- ja metsästysmuseon, Raippaluodon saariston kotiseutuyhdistyksen ja Maalahden museoyhdistyksen kanssa. Skären ei ole olemassa olevien museokokoelmien verkkoesittely, vaan Sjöbergin perheen tarinaa kerrotaan verkkosivuilla hankkeeseen osallistuneiden museoiden esineiden, ympäristöjen ja arkistoaineiston kautta.

Museon verkkosivulta löytyy runsaasti kuvia ja videomateriaalia.

Skären-museo palvelee kävijöitä kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Museovierailua voi suositella ihan kenelle tahansa, mutta pääkohderyhmänä ovat 12-13-vuotiaat nuoret. Verkkomuseoon kuuluu myös kouluille tarkoitettu pedagoginen opas (ruotsiksi).

Skären-museon tuotannosta ja teknisistä ratkaisuista vastaa vaasalainen ReThink New Media Solutions. Museilotsen-hanke, ja näin ollen myös Skären-museo, on saanut rahoituksensa maaseudun kehittämisohjelmasta (Leader) sekä yksityisiltä rahastoilta ja säätiöiltä.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *