Uutiset

Varhaisin todiste oopiumin käytöstä löydetty Israelissa

Oopiumunikon kota ja sen maitiasnestettä. Kuva: Wikimedia Commons.

Muinaisesta haudasta nykyisen Israelin alueella on löydetty saviruukkuja, joissa on jälkiä oopiumista. Hauta sijaitsee Yehudin alueella, noin 11 km kaakkoon Tel Avivin kaupungista. Ruukut ovat arviolta 3 400 vuotta vanhoja.

Ruukut löydettiin jo vuonna 2012 arkeologisten kaivausten yhteydessä, mutta vasta tuore tutkimus paljasti oopiumlöydön. Tutkimuksessa olivat mukana Israelin muinaisesineiden virasto, Tel Avivin yliopisto ja Weizmannin tiedeinstituutti. Oopiumin uskotaan kasvaneen nykyisen Turkin alueella, mistä sen epäillään päätyneen Kyproksen kautta Yeduhiin. Ruukkujen arvellaan olevan valmistettu Kyproksella. Ruukut muistuttavat muodoltaan oopiumunikon kotaa. Samanmuotoisia ruukkuja on löydetty aiemminkin ja niiden on ajateltu liittyneen oopiumin käyttöön, mutta nyt tehty löytö on ensimmäinen todiste siitä, että vastaaviin ruukkuihin on liittynyt oopiumin käyttö. Oopiumia on todennäköisesti käytetty osana rituaaleja.

Saattaa olla, että näiden seremonioiden aikana, joita perheenjäsenet tai pappi heidän puolestaan ​​suorittavat, ihmiset yrittivät tavoittaa kuolleiden sukulaistensa sielun ilmaistakseen pyynnön, ja päätyivät hurmioituneeseen tilaan käyttämällä oopiumia, kertoo Ron Beeri Israelin muinaisesineiden virastosta.

On myös mahdollista, että ruumiin vierelle asetellun oopiumin uskottiin auttavan kuolleen sielua nousemaan haudasta, ennen sukulaisten tapaamista seuraavassa elämässä, Ron Beeri jatkaa.

 

Lähde: Earliest evidence of opium use found in burial site in Israel (BBC News)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *