Keruut

Vastaa Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret -keruuseen

Suomalaisten kaivostyöläisten perheitä Jällivaarassa Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Museovirasto, JOKA Journalistinen kuva-arkisto, Kaleva. Linkki lisenssiin.

Muutitko sinä lapsena Ruotsiin tai synnyitkö Ruotsissa suomalaiseen perheeseen? Muutitko perheesi mukana takaisin Suomeen vai kasvoitko aikuseksi Ruotsissa? Vastaa Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret -keruuseen 31.5.2024 mennessä.

Vuosien 1950–1990 aikana yli puoli miljoonaa suomalaista muutti Ruotsiin. Samana aikana lähes 340 000 palasi takaisin. Ruotsinsuomalaisten ensimmäisen sukupolven kokemuksia on tuotu esille enemmän, mutta lasten ja nuorten kokemukset saattoivat erota merkittävästi vanhempiensa kokemuksista. Nyt ääneen pääsevätkin suuren muuttoliikkeen aikana lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneet.

Voit kertoa esimerkiksi seuraavista asioista:

  • millaista elämä Ruotsissa suomalaistaustaisena nuorena oli.
  • Miten sinuun ja perheeseesi suhtauduttiin ja miten sopeutuminen onnistui?
  • Koitko juurettomuutta?
  • Jos perheesi muutti Suomeen, kerro miltä muutto tuntui.
  • Koetko olevasi suomalainen, ruotsalainen tai ruotsinsuomalainen – vai jotakin muuta?
  • Miten ruotsinsuomalainen lapsuus on vaikuttanut sinuun?

Lue lisää ja vastaa keruuseen suomeksi SKS:n verkkosivulla tai ruotsiksi SLS:n verkkosivuilla.

Suuren muuttoliikkeen lapset ja nuoret -keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland ja historiantutkija Tuomas Laine-Frigren. Vastausaikaa on 31.5.2024 saakka. Suomenkieliset vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja ruotsinkieliset SLS:n arkistoon. Keruun tuloksista tiedotetaan syksyllä 2024 ja vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

***

Barndom och ungdom i Sverige – den stora flyttvågen västerut

Flyttade du till Sverige som barn? Är du född i Sverige i en finländsk familj? Växte du upp i Sverige med finländsk bakgrund? Flyttade familjen tillbaka till Finland?

Mer information: https://www.lyyti.fi/reg/barndomisverige

***

Lähteet: 

SKS:n ja SLS:n verkkosivut.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *