Näyttelyt

Verkkonäyttely talvisodan huoltotiestä Merenkurkun yli Ruotsiin

Svenska centralarkivetin kiinnostava verkkonäyttely käsittelee talvisotaan liittyvää harvoin esillä ollutta tieyhteyttä, jonka avulla turvattiin Suomen huoltoa talvisodan loppuaikoina. Näyttelyssä on esillä Torsten Nordströmin valokuvia, Eric Björklundin tekstiä teoksesta Kvarkentrafiken sekä tien perustamiseen ja käyttöön liittyviä dokumentteja ja karttoja.

Suomalaiset ja ruotsalaisen viranomaiset olivat käsitelleet jäätien avaamisen mahdollisuutta tammikuussa 1940, noin kuukausi sodan alkamisen jälkeen. Suomen valtio myönsi jäätieyhteydelle 4 miljoonaa markkaa tammikuun lopulla 1940, ja se luokiteltiin sotilastieksi, jota sai käyttää vain erikoisluvalla.

Jäätien auki pitäminen vaikeissa lumiolosuhteissa ei ollut helppoa. Kuva: Svenska centralarkivet, Torsten Nordström.

Jäät olivat vahvistuneet riittäväsi helmikuun alkuun mennessä, jolloin ensimmäinen ajoneuvo Vaasasta Holmsundiin ylitti Merenkurkun. Maiden viranomaiset olivat sopineet, että ruotsalaiset pitäisivät tietä aurattuna Holmsundin ja Holmögaddin välillä ja suomalaiset huolehtisivat loppuosuudesta. Kaiken kaikkiaan tien pituus oli noin 120 kilometriä.

Ensimmäinen suuri kuljetus Ruotsista Suomeen tehtiin 19 helmikuuta 1940, jolloin 20 kuorma-autoa lastinaan mm. ammuksia englannista, kaasunaamareita ja panssarintorjuntatykkejä saapui 5 tunnin ajomatkan jälkeen Vaasaan.

Talvisodan jälkeen tietä käytettiin satojen kuorma-autojen kuljettamiseen Suomeen Karjalan ja Hangon evakuointeja varten. Kuva: Svenska centralarkivet. Eric Björklund Kvarkentrafiken.
Radiotoiminnalla oli tärkeä merkitys tien yhteydenpidossa. Kuvassa suomalainen radioauto. Kuva Eric Björklundin teoksesta Kvarkentrafiken.

Tiellä liikennöitiin vain yöaikaan, ja vaikka kuljetukset joskus jumiutuivat tielle ja pääsivät vasta päiväsaikaan perille, tietä ei koskaan yritetty venäläisten toimesta katkaista.

Talvisodan jälkeen tietä käytettiin satojen kuorma-autojen kuljettamiseen Suomeen Karjalan ja Hangon evakuointeja varten.

Näyttely löytyy tästä: Isvägen över Kvarken 1940  (Svenska centralarkivet)

Näyttelyssä on esillä Eric Björklundin tekstiä ja kuvia teoksesta ”Kvarkentrafiken” sekä Torsten Nordströmin arkistosta.

***

Svenska centralarkivet on Svenska arkivföreningenin vuodesta  1976 ylläpitämä arkisto, joka kerää Suomen ruotsalaista yhteiskunnallista ja kulttuuri aineistoa.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *