Yleinen

Vielä ehdit osallistua kansainväliseen kulttuuriperinnön GIF-kilpailuun

GIF IT UP on vuosittain järjestettävä kilpailu, missä osallistujat luovat digitalisoidusta kulttuuriperinnöstä GIF-animaatioita. Tänä vuonna kilpailun järjestää Europeana yhdessä Digital Public Library of American, Digital NZ:n ja Trove:n kanssa. Nämä neljä digitaalista kirjastoa kutsuvat kilpailijat käyttämään GIF-animaatioiden tekoon kirjastojensa tekijänoikeuksista vapaita ja vapaasti käytössä olevia materiaaleja.

Vuoden 2018 kisaan osallistunut GIF. Rebecca Bakker, Florida, USA. Käytetty aineisto Taking my morning ride at Miami, Florida. Florida International University Libraries via DPLA.

GIF (Graphics Interchange Format) on lyhyt pätkä liikkuvaa kuvaa, jota nykyisellään käytetään staattisten kuvien sijaan tai niiden lisäksi korostamaan tai elävöittämään keskustelua niin somessa, keskustelupalstoilla kuin esimerkiksi WhatsApp:ssa. Parhaimmillaan GIF-animaatiot voivat olla kuin pieniä taideteoksia ja suosituimmat GIF-animaatiot leviävät hetkessä meemeinä. GIF-animaatioiden valtavasti lisääntyvä määrä ja helppotekoisuus takaavat, että jokaiseen tilanteeseen löytyy varmasti sopiva GIF.

Vuoden 2018 kisaan osallistunut GIF. Sorenta Zaneriba, Latvia. Käytetty aineisto Un avenir prometteur via Europeana 1914-1918.

Vuosittaisessa GIF IT UP -kilpailussa GIF-animaatiot valjastetaan kulttuuriperinnön ja arkistojen aarteiden esille tuomiseen. Kaikki kulttuuriperinnöstä tai internetistä kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan kisaan! Kilpailuun osallistutaan luomalla GIF-animaatio aineistosta, joka on vapaasti saatavilla näissä neljässä laitoksessa: Europeana Collections, DPLA, Digital NZ ja Trove. Jos GIF-animaatioiden teko ei ole vielä hallussa, siihen löytyy runsaasti ohjeita kilpailun sivuilta. Jokainen kisaileva GIF julkaistaan GIPHY-sivustolla ja somekanavissa aihetunnisteella #GIFITUP2019. Kilpailu on käynnissä 1.-31.10.2019 ja parhaimmille on luvassa palkintoja.

Lisätietoa:

GIF IT UP

giphy.com

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *