Digitaaliset näyttelyt

Virtuaalivierailu Vartiovuoren tähtitorniin

Suomen ensimmäinen observatoriorakennus rakennettiin Turun Vartiovuorenmäelle vuosina 1817–1819. Tähtitorni sisältyy Museoviraston luetteloon valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Åbo Akademin säätiö juhlii eurooppalaista Säätiöpäivää 1. lokakuuta avaamalla Digimuseo-verkkopalvelussa virtuaalisen kokemuksen Vartiovuoren tähtitornista. Virtuaalinäyttelyssä vierailija saa kokea tähtitornin 360 asteen näkymien muodossa. Lisäksi näyttely tarjoaa tietoa rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista.

Åbo Akademin säätiö omistaa useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjä Turussa. Rakennusperinnöstä huolehtiminen ja rakennusten saattaminen yleisölle saavutettaviksi on osa säätiön kulttuuria tukevaa toimintaa. Yksi toteutustavoista on tähtitornin avaaminen Digimuseossa, jotta kuka tahansa, missä tahansa, voi tehdä virtuaalisen vierailun kauniiseen tähtitornirakennukseen koska tahansa, sanoo Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens.

Åbo Akademin säätiö osti tähtitornin Turun kaupungilta vuonna 2007. Vuodesta 2008 rakennuksessa on sijainnut säätiön toimisto.

Virtuaalinäyttelyssä vierailija voi tutustua tähtitorniin 360 asteen näkymien muodossa ja lukea lisää sekä rakennuksen että säätiön historiasta. Helposti avattavista tietolaatikoista saa lisätietoa rakennuksen arkkitehtuurista, sisätiloista ja historiasta.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema tähtitorni valmistui vuonna 1819, mutta varsinainen observatoriotoiminta oli lyhytaikaista. Tähtitorni selvisi Turun palosta vuonna 1827 vain pienin vaurion, mutta kun akatemia siirrettiin tulipalon jälkeen Helsinkiin, siirrettiin myös tähtitieteelliset laitteet ja ne asennettiin uuteen, vuonna 1834 valmistuneeseen observatorioon. Turun merenkulkukoulu, myöhemmin Turun navigaatiokoulu, toimi rakennuksessa 130 vuotta. Tämän jälkeen tähtitorni toimi pitkään museona – ensin Turun merimuseona, jonka jälkeen rakennuksessa toimi väliaikaisesti Turun taidemuseo.

Virtuaalikierroksen aikana vierailija voi tutustua säätiön toimintaan ja muutamaan taidekokoelman teokseen. Digimuseossa on myös mahdollista kiivetä tornin huipulle ja nauttia avarista näkymistä Vartiovuoren huipulta.
Tähtitorni on Åbo Akademin Säätiön toinen Digimuseossa avattu rakennus. Ensimmäinen oli Ett Hem -museo, joka avattiin Digimuseossa 90-vuotispäivänsä yhteydessä toukokuussa.

Vartiovuoren tähtitorni Digimuseossa

Materiaali on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelu ei vaadi erillistä sovellusta, vaan se avataan selaimen kautta matkapuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Omatoiminen virtuaalivierailu digitaalisiin näyttelyihin on maksutonta.

Lähde: Åbo Akademin säätiön tiedote 1.10.2022

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *