Palkinnot

Vuoden 2021 humanistipalkinto apulaisprofessori Kaius Sinnemäelle

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt apulaisprofessori Kaius Sinnemäelle vuoden 2021 humanistipalkinnon. Palkinnon suuruus on 15.000 euroa ja se annetaan kansainvälistä mainetta keränneelle ja etevälle uraansa aloittelevalle humanistisen alan tutkijalle. Palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2011.

Kaius Sinnemäen tutkimuksellinen kiinnostus kohdistuu yleiseen kielitieteeseen. Hän väitteli Helsingin yliopistosta vuonna 2011. Väitöskirjassaan Language universals and linguistic complexity: Three case studies in core argument marking hän tutki kielen rakenteen kompleksisuutta laajassa kielivalikoimassa. Tällä hetkellä Sinnemäellä on apulaisprofessorin virka Helsingin yliopistossa. Hänen Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamassa tutkimushankkessaan Linguistic Adaptation. Typological and Sociolinguistic Perspectives to Language Variation pureudutaan typologisesti erilaisten kielten muutoksiin ja niiden rakenteiden mukautumiseen suhteessa erilaisiin yhteiskunnallisiin ympäristöihin.

Kaius Sinnemäellä on myös yhteistyösuhteita Pohjoismaihin, Eurooppaan, Amerikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Hän on ottanut lisäksi osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa tutkimuksillaan kielen, uskonnon, identiteetin ja lukutaidon suhteista kirjassa Kaappiluterilainen kansa: Puheenvuoroja suomalaisesta yhteiskunnasta (2020). Sinnemäen mukaan humanistisella uralla eteneminen vaatii tuurin sijaan kovaa työtä:

”Ei ole pelkkää hyvää mäihää, että olen päässyt eteenpäin urallani. Sattumalla on toki oma roolinsa, varsinkin erittäin kilpailtua rahoitusta hakiessa. Mutta tällainen pieni tutkimusala vaatii paljon työtä, sitoutumista ja myös riskinottoa. Näiden vastapainoksi on täytynyt pitää huolta omasta jaksamisesta ja perheen hyvinvoinnista etenkin jatkuvia ylitöitä välttämällä. Tutkijat ovat usein myyttien murtajia: oma merkityksensä on sillä, jos pystyy vakuuttavasti löytämään jotain sellaista, joka murtaa vanhoja käsityksiä. Työ on haasteellista ja innostavaa, etenkin uusien ja odottamattomien löytöjen tekeminen. Vaikka uuden oppiminen on välillä raskastakin, se tuottaa kuitenkin yleensä lopulta paljon iloa”, hän kertoo Suomalaisen Tiedeakatemian haastattelussa.

Palkinto jaettiin 11.10. pidetyssä Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa. Sen tallenteen voi katsoa täältä.

Lue lisää:

Suomalainen Tiedeakatemia: Suomalaisen Tiedeakatemian humanistipalkinto 2021 apulaisprofessori Kaius Sinnemäelle.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *