Uutiset

Yli 80 autoritarismin tutkijaa ilmoittaa huolensa demokratian tilasta avoimessa kirjeessä

 

Democracy Index on Economist Intelligence Unit -tutkimusyhtiön kehittämä työkalu demokratian toteutumisen mittaamiseksi. Kartta kuvaa tilannetta vuonna 2019.

Lukuisat fasismiin ja autoritarismiin keskittyneet historioitsijat ja muut tutkijat ovat allekirjoittaneet julkisen kirjeen, jossa he varoittavat demokratian tilasta maailmanlaajuisesti. Allekirjoittajat työskentelevät pääosin eri yliopistoissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Yhdysvalloissa on keskusteltu paljon presidentti Donald Trumpin suhteesta demokratiaan, koska hän on esimerkiksi väläytellyt puheissaan vaalituloksen mahdollista kiistämistä. Vaikka kirje julkaistiin vain hieman ennen Yhdysvaltojen vaaleja, tutkijat painottavat, että uhka demokratialle ei syntynyt Trumpin valinnan mukana, eikä lopu Yhdysvaltojen vaalipäivään.

Tutkijoiden mukaan menneisyys osoittaa demokratian haurauden ja tarpeen sen jatkuvalle suojelulle ja aktiiviselle ylläpidolle. Kirjeen mukaan merkit demokratian kriisistä ovat selvästi nähtävillä. Poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset epävarmuudet murentavat ihmisten luottoa demokratian kykyyn turvata tulevaisuus. Koronaviruspandemia on entisestään paljastanut eriarvoisuutta ympäri maailmaa.

While democracy appeared to be flourishing everywhere in the years following the end of the Cold War, today it seems to be withering or in full-scale collapse globally. As scholars of twentieth century authoritarian populism, fascism, and political extremism, we believe that unless we take immediate action, democracy as we know it will continue in its frightening regression.

Allekirjoittajien mukaan tilanne vaatii välitöntä toimintaa.

Tärkeinä keinoina kirjeessä nostetaan esille esimerkiksi kriittisen, lähdeperäisen ajattelun turvaaminen: moninäkökulmaisen keskustelun hyveet on tuotava esille, lehdistönvapautta korostettava, tutkimusta ja tutkivaa journalismia tuettava.

Lisäksi median ja hallitusten on toimittava virheellisen tiedon leviämistä vastaan. Valtaapitävien yhteydet poliittista väkivaltaa harjoittaviin tahoihin on paljastettava ja tuomittava. Vaalit on turvattava. Äänestämisen lisäksi demokratiaa täytyy puolustaa tarvittaessa väkivallattomasti myös kaduilla. Valtioiden on käytävä keskustelua demokraattisista instituutioista, laeista ja käytännöistä, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on kohdattava ’rajoittamaton ahneus, joka johtaa globaaliin eriarvoisuuteen’.

Lähde: How to Keep the Lights On in Democracies: An Open Letter of Concern by Scholars of Authoritarianism (The New Fascism Syllabus, 31.10.2020)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *