Digitoinnit

Zacharias Topeliuksen kirjoituksia luettavissa digitaalisessa tietokannassa

Zacharias Topelius Mainiemen rannalla 1897. Topelius Zachris familjen, SLSA 801 Familjen Zachris Topelius arkiv, Historiska och litteraturhistoriska samlingen.

Svenska litteratursällskapet i Finlandin tietokanta Zacharias Topelius Skrifter tuo Topeliuksen elämäntyön katseltavaksi digitaalisessa muodossa. Tietokanta sisältää muun muassa Topeliuksen historiallisia romaaneja, novelleja, päiväkirjoja runoja sekä akateemisia tekstejä, ja sen sisältöä kehitetään vuoteen 2022 saakka. Nyt tietokantaan on lisätty uusi editio Publicistik, joka sisältää tekstejä, joita Topelius kirjoitti viidenkymmenen aktiivisen vuotensa aikana.

Zacharias Topelius Skrifter -tietokantaan lisätään vuoteen 2022 mennessä myös Topeliuksen kirjoittamia satuja, uskonnollisia tekstejä ja näytelmäkirjallisuutta. Tietokannan sisältämät digitoidut tekstit ovat ruotsiksi, mutta jokaisessa kirjoituskokoelmassa on suomenkielinen johdanto.

Zacharias Topelius (1818–1898) oli tunnettu suomalainen kirjailija, historioitsija, runoilija ja toimittaja. Topelius saavutti suuren suosion Helsingfors Tidnigar -lehden toimittajana vuosina 1842–1860, sillä hän alkoi kirjoittaa aikakaudelleen epätyypillisesti lehteen reportaaseja oikeussaleista sekä pakinoita, jotka kiinnostivat suuresti lukijoita. Näiden lisäksi hän julkaisi lehdissä itse kirjoittamiaan ja käännettyjä novelleja sekä runoja, joilla Topelius otti kantaa yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Toimittajanuransa jälkeen Topelius julkaisi muissa lehdissä mielipidekirjoituksia sekä matkakertomuksia.

Topelius oli myös aktiivinen kirjoittaja kaunokirjallisuuden puolella. Hänen ensimmäisiä teoksiaan oli vuonna 1850 julkaistu Suomen varhaisin historiallinen romaani Hertiginnan af Finland (Suomen herttuatar). Helsingfors Tidningariin Topelius kirjoitti jatkokertomuksena myös kuuluisia aateliston ja talonpoikien valtataisteluista kertovia Välskärin kertomuksiaan (Fältskärns berättelser).

Tietokannassa luettavissa oleva julkaisu Publicistik sisältää yli 900 Topeliuksen vuosina 1842–1892 julkaisemaa artikkelia. Artikkelit luovat laajan katsauksen 1800-luvun yhteiskuntaan sekä Topeliuksen kirjallisuuteen. Topeliukseen liittyviä valokuvia voi katsella myös osoitteessa sls.finna.fi.

Aina Topeliuksen sarjakuva. Z. Topeliuksen perhe matkalla Uuteenkaarlepyyhyn. Vaunuissa Emilie, Toini ja Eva, Zacharias ja Aina. Topelius Zachris familjen, SLSA 801 Familjen Zachris Topelius arkiv, Historiska och litteraturhistoriska samlingen.

Tapahtuma tulossa

Svenska litteratursällskapet i Finland järjestää myös 18.11. klo 14–16 Lehti aikansa peilinä -tapahtuman yhdessä Päivälehtimuseon kanssa. Lisätietoa on pian saatavilla sls.fi -verkkosivuilla.

Lisätietoja antaa: Myyntikoordinaattori Hanna Riska, +358 40 558 2096.

Lue lisää:

Svenska litteratursällskapet i Finland: Ny digital utgåva: Journalisten Topelius stod på läsarnas sida.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *