Svenska Litteratursällskapetin vuonna 2022 julkaisemaa Historiska recept -tietokantaa voi pitää varsinaisena kulttuuritekona ja valtaisana kädenojennuksena kotitalouden ja ruokakulttuurin historian tutkimukselle. Tietokanta  sisältää 1 111 reseptiä ja ohjetta kuudesta käsikirjoituksesta, jotka ovat olleet käytössä Suomen alueen kartanoissa noin vuosien 1720 ja 1850 välisenä aikana. Aikakausi oli suurten muutosten aikaa ruoka- ja juomakulttuurissa: keskiajan, renessanssin ja barokin […]

Lue lisää

Vaikka toisin voisi luulla, moni tärkeä Suomen historian merkkihenkilö on edelleen vailla elämäkertaa ja etenkin modernia, nykyajan tarpeista liikkeelle lähtevää tutkimusta. Charlotta Wolffin elämäkerta vapaaherra Johan Fredrik Aminoffista (1756–1842) korjaa yhden suuren puutteen juuri tässä mielessä, sillä aiempaa elämäkertaa Aminoffista ei ole kirjoitettu. Tärkeässä osassa Aminoff on Carl von Bonsdorffin teoksessa Statsmän och dignitärer (1921) […]

Lue lisää

Louhisaaren linnan talousreseptit on Jouko Kuurnen toimittama lähdeteos Louhisaaren kartanonlinnan arkistoista löytyneestä reseptikokoelmasta. Kustantaja SKS on ottanut teoksesta nyt uuden painoksen. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2008. Kuva: Reseptisivu. Teoksen kuvatekstissä: ” C.E. Mannerheim (?] 1790-luku? (ylempi paperilappu). Teoksen kuvitusta. Kirjan alussa on laajahko lähdekriittinen esittely käsikirjoituksesta, joka varmasti kiinnostaa erityisesti tutkijoita. Kuurne selvittää, miten käsikirjoitus […]

Lue lisää

Suurella mielenkiinnolla odottamani kirja Suomen kenraalikuvernöörinä 1855-1861 toimineesta kreivi Friedrich Wilhelm Rembert von Bergistä (1794-1874) osoittautui valitettavaksi pettymykseksi. Ennen kirjan ilmestymistä sen kirjoittajina ennakkomainonnassa mainittiin Markku Berg ja Thomas Garoff. Tieto oli kuitenkin virheellinen, sillä kirjan on kirjoittanut yksistään Thomas Garoff, katalyyttikemian professori ja historian harrastaja. Ennakkomainonnassa ilmoitettu Markku Berg on suomalaisen Berg-suvun päämies, jonka […]

Lue lisää