Marie Jonssonin väitteli lokakuussa 2022 ruotsalaisen kasvissyönnin historiasta 1900–1935. Ruotsalaiseen kasvissyönnin ideologiaan ei kuulunut ainoastaan lihan syönnistä pidättäytyminen.

Lue lisää

Teoksen lähtökohtana on, että lihan kulutusta on syytä vähentää. Ajatuksena on kuitenkin pikemminkin kohtuullistaminen kuin lihansyönnistä luopuminen kokonaan. Tässä mielessä teos onkin varsin ajankohtainen. Fleksaus eli osa-aikainen kasvissyönti on jopa nimetty tämän hetken kuumimmaksi ruokatrendiksi. Tätä voi selittää osaltaan se, että markkinoille on parin viime vuoden aikana tullut runsaasti uusia proteiinipohjaisia lihankorvikkeita ja valmisaterioita, joiden […]

Lue lisää

Yhteiskuntatieteiden maisterin Taru Anttosen ja kasvissyönnin historiasta väitöskirjaa valmistelevan kulttuurihistorian tutkijan Jukka Vornasen Lihansyöjien maa: Miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava, on ajankohtaiseen aiheeseen eli lihan- ja kasvissyönnin taustoihin pureutuva teos. Osin minämuotoon puettu, pääosin eri alojen asiantuntijoiden haastatteluihin pohjautuvassa teoksessa pohditaan lihansyönnin yleisyyden syitä, nostetaan esiin siihen liittyviä ekologisia ja eettisiä ongelmia ja pohditaan kasvissyönnin […]

Lue lisää