Ihminen on mukavuudenhaluinen ja lyhytmuistinen. Onnettomuuksiin ja katastrofeihin varautumista on esimerkiksi vaikeaa perustella pahimman uhan jo väistyttyä. Ympäristöonnettomuudet ja pandemiat kertovat tästä valitettavan monia esimerkkejä.

Lue lisää

Vaikka ihmiset ovat hauraita ja katoavaisia niin yksilöillä ja instituutioilla on silti hämmästyttävä sitkeys selvitä, vaikka pandemiat ja katovuodet kerta toisensa jälkeen ovat ahdistaneet ihmiskunnan hävityksen partaalle. Lajillemme on ominaista toimintatapojen, arvojen, aatteiden ja sekä aineellisten että aineettomien resurssien edelleen siirtäminen. Tätä kykyä on kuvattu monin eri tavoin. Yksi niistä liittyy latinan verbiin tradere, ’antaa, jättää, uskoa tai antaa hoidettavaksi’, jonka johdannainen on sana traditio.

Lue lisää

Espanjantauti Suomessa -teoksen kirjoittaja Eila Linnanmäki on mikrobiologi, mutta hän on väitellyt Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian laitoksella vuonna 2005. Kyseessä on siis uusintapainos puolitoista vuosikymmentä sitten ilmestyneestä teoksesta. Tieteiden risteyskohtaan sijoittuva teos edustaa periaatteessa historiallista tutkimusta, mutta hyödyntää myös epidemiologisia menetelmiä ja biologis-lääketieteellistä tietoa. Lähteinään tekijä on käyttänyt lääkintöhallituksen ja muiden viranomaisten arkistoihin talletettuja […]

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa etsii vastauksia yleisön kulkutauteja koskeviin kysymyksiin.
Mitä oikeastaan tiedämme kulkutautien historiasta ja mitä menneistä epidemioista voisi ottaa opiksi? Lähettämällesi kysymyksellesi etsitään asiantuntijan vastaus.

Lue lisää