Uutiset

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa etsii vastauksia yleisön kulkutauteja koskeviin kysymyksiin

William Heath: Monster Soup Commonly Called Thames Water, n. 1828.

 

Oletko pohtinut kevään aikana miten menneistä kulkutaudeista on selvitty Suomessa ja maailmalla? Mitä oikeastaan tiedämme kulkutautien historiasta ja mitä menneistä epidemioista voisi ottaa opiksi? Jäikö sinulla joitain kysymyksiä tai asioita mietityttämään? Millaiset kysymykset jäivät askarruttamaan ja mistä haluaisit saada asiantuntijan vastauksen?

Nyt voit esittää kaikki mieltäsi askarruttavat kulkutautien historiaa käsittelevät kysymykset Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:lle. Asiantuntija etsitään vastaamaan ja me etsimme yleisön kysymyksii..

Kysymykset voi lähettää kolmella tavalla:

1.     sähköpostitse osoitteesen:

2.     nimettömänä tällä sivulla olevan lomakkeen kautta

3.     sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kysyhistorioitsijalta.

Kysymyksiä voi lähettää koko kevään ja kesän ajan.

Tässä esimerkiksi Dosentti Heini Hakosalon vastaus kysymykseen:

Ovatko epidemiat tuhonneet kokonaisia kansoja, esim. alkuperäisväestöä?

Epidemioihin tiedetään tuhonneen kokonaisia yhteisöjä esimerkiksi Tyynenmeren saarilla tai arktisilla alueilla. Varhaisemmilta vuosisadoilta on monen yhteisön tuhoutuminen tartuntatautien uhrina varmasti jäänyt myös dokumentoimatta. Valtavin alkuperäisväestön tuhoutuminen tautien seurauksena liittyy 1400-luvun lopussa käynnistyneeseen Amerikan valloitukseen. Eurooppalaisten mukanaan tuomat taudit (esimerkiksi isorokko, tuhkarukko, tuberkuloosi) tekivät suunnatonta tuhoa Amerikoiden alkuperäisväestössä, tappaen siitä jopa 90 prosenttia. Näiden Euroopassa yleisten tautien tuhovoima johtui siitä, että alkuperäisillä amerikkalaisilla, toisin kuin eurooppalaisilla, ei ollut minkäänlaista immuniteettia näille sairauksille. Tuore tutkimus osoittaa, että Amerikoiden väestökato oli niin suuri, että sillä oli vaikutusta koko maapallon ilmastoon. Väestökato ja siitä johtunut viljelymaiden autioituminen vähensi hiilidioksia ilmakehässä siinä määrin, että ilman viileneminen tuntui kaikkialla maapallolla.

HEINI HAKOSALO
Dosentti, yliopistotutkija
Tieteiden ja aatteiden historia, Oulun yliopisto

 

 

Vastauksia kysymyksiin julkaistaan vuoden 2020 aikana. Löydät kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia tästä linkistä.

* Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *