Turun yliopiston tutkimuskeskus Centre for the Study of Christian Cultures (CSCC) järjestää seminaarin Rajapintoja ja ylirajaisuutta – Ortodoksinen tutkimus Suomessa.
Ortodoksisen kristinuskon tutkimus tapahtuu monella tapaa rajapinnoilla ja siihen liittyy monenlaisia rajoja, rajanylityksiä ja ylirajaisuutta. Oppiin ja uskoon liittyvät rajat, erityisesti raja tuon ja tämänpuoleisen välillä, ovat kristillisyyden tutkimuksessa keskeisiä ja niitä on lähestytty esimerkiksi kirkkohistorian, käytännöllisen ja systemaattisen teologian, musiikin- ja taiteentutkimuksen sekä antropologian näkökulmista. Tunnustus- ja kirkkokuntarajoja puolestaan on tarkasteltu muun muassa opillisesta ja poliittisesta tulokulmasta. Poliittinen näkökulma on ollut tärkeä myös ortodoksisten kirkkojen historian ja yhteiskunnallisen merkityksen ja aseman tutkimuksessa. Myös maantieteelliset rajat ovat kiinnostaneet tutkijoita: esimerkiksi Venäjän ja Suomen välinen raja on ollut ortodoksisuuden tutkimuksen kannalta kiinnostava. Yksi varsin merkittävä mutta liian vähälle huomiolle jäänyt rajakategoria ortodoksisuuden tutkimuksessa on ollut oppialojen väliset rajat. Itä-Suomen yliopiston johdolla oppialarajat ylittävää keskustelua on viime vuosina menestyksekkäästi käyty, mutta edelleen tieteidenvälistä ja monitieteistä keskustelua ortodoksisuudesta tarvitaan lisää.
Rajapintoja ja ylirajaisuutta -seminaarin tarkoituksena on tuoda eri teologisilla, humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla toimivia ortodoksisuuden tutkijoita yhteen ja kartoittaa ortodoksisuuden tutkimuskenttää Suomessa sekä luoda edellytyksiä tulevaisuuden monitieteiselle yhteistyölle. Päiväseminaarin ohjelma koostuu keynote-esitelmistä, lyhyistä nykyistä tutkimuskenttää kartoittavista alustuksista ja tulevaisuuden tutkimusyhteistyömahdollisuuksia pohtivasta työpajasta. Seminaarin keynote-esitelmät pitävät Helena Kupari (Helsingin yliopisto) ja Pekka Metso (Itä-Suomen yliopisto).
Esitelmäkutsu
Kutsumme kaikkia ortodoksisuuden tutkijoita tutkijanuran vaiheesta riippumatta kertomaan seminaariin omasta suunnitellusta, meneillään olevasta tai päättyneestä tutkimuksestaan erilaisten rajapintojen ja ylirajaisuuden näkökulmista. Toivottu alustusten pituus on noin 15 minuuttia. Abstraktit lähetetään osoitteeseen ja niiden viimeinen jättöpäivä on 31.10. Abstraktien hyväksymisen kriteerinä on aiheen liittyminen ortodoksiuuden tutkimukseen. Seminaari on maksuton. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä järjestäjiin lähettämällä postia osoitteeseen .
(kuva: Hosios Loukas Monastery, Crypt (south-west groin vault), Boeotia, Greece Public Domain https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hosios_Loukas_Crypt_(south_west_groin-vault).jpg)