Kesäjuhlaseminaarissa paneudutaan eri näkökulmista elämään rajan maakunnissa – Kymenlaaksossa ja Karjalassa. Mitä rajat merkitsivät näille maakunnille ja miten rajat syntyivät, mitä oli elämä rajalla ennen ja mitä se on tänä päivänä?
Aalto-yliopiston professori Juanjo Galanin esitys pohjautuu rajan halkaiseman maiseman muutoksen tarkasteluun. Esityksessä käydään läpi maisema-arkkitehtiopiskelijoiden tekemää tutkimusta siitä, miten valtioiden raja on vaikuttanut maisemakuvaan. Voivatko kahden lähekkäin olevan alueen maisemat muuttua erilaisiksi, vaikka niiden ilmastolliset olosuhteet sekä alueen ihmisten taustat ovat samanlaiset? Miten muutos tapahtuu, ja mitkä asiat säilyvät muuttumattomana? Tutkimusta tehtiin mm. Simpeleellä, Imatralla, Ensossa, Sortavalassa ja Kurkijoella. Tuloksena syntyi strategioita käsitellä Karjalan maisemia, ja sen ainutlaatuisia kulttuurisia ominaisuuksia.
FM Virpi Kaisto tutkii tekeillä olevassa väitöskirjassa arjen elämää ja mielikuvia raja-alueella. Seminaarissa kuullaan aiemmin julkaisematonta tietoa siitä, miten raja vaikuttaa asukkaiden elämään ja mitä ihmiset ajattelevat Suomesta, Venäjästä ja raja-alueesta kahden puolen rajaa.
FT Kari-Matti Piilahden esityksessä Kymenlaaksoa tarkastellaan valtakunnallisten, maantieteellisten, taloudellisten ja kulttuuristen rajojen kohtauspaikkana Vanhan Suomen aikana. Emeritusprofessori Kari Immonen kytkee esitykseensä pohjoiskymenlaaksolaiset ja yhteydet Viipuriin.
Seminaarin puheenjohtajana on toimittaja Markku Laukkanen.
Ohjelma (Muutokset mahdollisia)
- Seminaarin avaus, toimittaja Markku Laukkanen
- Kymenlaakson rajamaakunta. Vanhan Suomen aika 1743-1812, FT Kari-Matti Piilahti
- Pohjoiskymenlaaksolaisten Viipuri, kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immonen
- Kahvit
- Karjala – kulttuurimaiseman ja maisemien muutos, professori Juanjo Galan. Esitys tulkataan suomeksi.
- Mielikuvia ja arkielämää Suomen ja Venäjän rajalla, FT Virpi Kaisto
- Loppukeskustelu ja seminaarin päätös.
Seminaarin hinta on 35 € ja Karjala-kortilla 25 € . Hintaan sisältyy seminaari, kahvit seminaarin yhteydessä ja tutustuminen Kouvolan museossa olevaan Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttelyyn.