Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Historia nyt! -luento Opiskelijat verkottuvat: Turun romantiikka 1800-luvun alussa

Jukka Sarjala luennoi sarjassa Historia nyt! Luento käsittelee niukasti tunnettua ilmiötä eli varhaisromantiikkaa Suomessa 1810-luvulla.

Turun romantiikan elinkaari oli lyhyt, mutta sitäkin kiihkeämpi. Keisarillisen Turun yliopiston ylioppilaat ja nuoret maisterit innostuivat Ruotsin fosforistien ajatuksista ja kirjallisuudesta, järjestäytyivät lukupiireiksi, julkaisivat albumeja ja lehtiä ja matkustivat Uppsalaan opiskelemaan. Ajassa liikkui vallankumousaatteita, joita Pyhä allianssi koetti tukahduttaa. Turun romantikot osallistuivat varhaiseen akateemiseen joukkotoimintaan ja saivat myös seurata levottomuuksia kaupungin kaduilla.

Jukka Sarjala on Turun yliopiston dosentti, joka on erikoistunut 1800-luvun kulttuurihistoriaan. Hänen uusin monografiansa on Turun romantiikka. Aatteita, lukuvimmaa ja yhteistoimintaa 1810-luvun Suomessa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020).

Luento toteutuu vain striiminä. Luento tallennetaan ja nauhoitus on katseltavissa tapahtuman facebook-sivun kautta kahden viikon ajan.

***

  • Kristiina Kalleinen: Turun romantiikka uudelleen tulkittuna. Kirja-arvostelu teoksesta: Jukka Sarjala, Turun romantiikka. Aatteita, lukuvimmaa ja yhteistoimintaa 1810-luvun Suomessa. (Agricolan arvostelut 16.11.2020)