Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Miksi Lahdessa ammuttiin yli 200 naista toukokuussa 1918? Yleisötilaisuus ja nettilähetys

Ilta-Sanomat järjestää keskiviikkona 11.4. Tampereen yliopiston juhlasalissa 1918-tilaisuuden kello 13 alkaen. Voit seurata täältä suoraa ISTV:n lähetystä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005635375.html

Tampereen rajut taistelut keväällä 1918 päättyivät valkoisen puolen voittoon. Tämän jälkeen saksalaiset joukot nousivat maihin Hangossa ja etenivät Helsinkiin. Punakaartin tappio oli sinetöity.

Tampereen ja Pohjois-Hämeen verisiin päiviin palataan keskiviikkona historioitsija Teemu Keskisarjan ja kirjailija Anneli Kannon seurassa, jotka johdattavat yleisön Tampereen taisteluiden traagisimpiin tapahtumiin.

Keskisarjan ja Kannon lisäksi tapahtumassa esiintyy tutkija Marjo Liukkonen, joka on perehtynyt Lahden Hennalan punavankileirin naisvankien kohtaloihin ja teloituksiin. Liukkosen tuoreen väitöskirjan mukaan tuhannet punaiset teljettiin hirvittäviin olosuhteisiin Hennalaan. Vankeja ammuttiin sumeilematta ilman oikeudenkäyntiä. Naiskaartilaisia murhattiin Liukkosen arvion mukaan yli 200. Tutkijan mukaan taustalla ei ollut pelkästään voittajien kosto vaan suoranainen mielivalta ja rotuhygieniset aatteet.

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistossa on ollut keväällä Tytöt 1918 -musikaali, jonka käsikirjoitus pohjautuu osittain Anneli Kannon Veriruusut-romaaniin. Musikaalin näyttelijät Eriikka Väliahde ja Emmi Kaislakari ja kapellimestari Joonas Mikkilä esiintyvät myös IS:n tilaisuudessa. Lisäksi päivän ohjelmaan kuuluu sadan vuoden takainen urheilukatsaus. Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Juha Kanerva kertoo, miten urheilu jakaantui punaisiin ja valkoisiin.