Väitökset

Nationalism as an Argument in Contemporary Russia – Four perspectives on language in action

VTM Veera Laine väittelee 1.10.2021 kello 13 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Nationalism as an Argument in Contemporary Russia – Four perspectives on language in action”.

Vastaväittäjänä on professori Luke March, University of Edinburgh, ja kustoksena on professori Juhana Aunesluoma.

Väitöskirja purkaa niitä keinoja, joilla kansallistunnetta muotoillaan Venäjällä 2000-luvulla, ja se tarkastelee samalla kriittisesti nationalismin käsitettä Venäjän politiikan selittäjänä. Tutkimuksessaan Laine esittää, että Venäjän nykyiset vallanpitäjät ovat käyttäneet konservatiivisia arvoja, valtion tuhatvuotisen historian muistelua sekä länsimaisten arvojen ulos sulkemista määritelläkseen valtion ideologiset rajat uudelleen.

Rajoja on määritelty uudelleen myös perustuslakitasolla, johon on kirjattu esimerkiksi vaatimus ’historiallisen totuuden puolustamisesta’, mikä tarkoittaa kansallisen identiteetin vahvistamista valikoivilla historiallisilla faktoilla. Lisäksi Venäjän poliittisen johdon arvostelu on tullut tutkimuksen mukaan 2000-luvulla entistä vaikeammaksi, sillä hallintoa arvostelleita kansalaisia pelotellaan ja painostetaan vallanpitäjien taholta.

Väitöskirjassaan Laine kiinnittää myös huomiota nationalismia tuottaviin kielellisiin valintoihin, kuten Venäjän presidentti Valdimir Putinin puheisiin, joissa Putin on kutsunut itseään nationalistiksi. ”Nationalismin käsitteeseen on 2010-luvulla suhtauduttu Venäjällä vähemmän kielteisesti, mutta vielä on varhaista sanoa, ymmärretäänkö nationalismi laajemminkin niin kuin presidentti sen esittää. Tällaiset innovaatiot voivat kuitenkin olla merkki ylirajaisesta muutoksesta: esimerkiksi Donald Trump kehui vuonna 2018 olevansa nationalisti”, Laine muistuttaa.

Väitöskirja julkaistaan Suomen tiedeseuran sarjassa Commentationes Scientiarum Socialium. Väitöskirja on luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo (Unioninkatu 40, Helsinki), Sali 1. Tilaisuutta voi seurata myös etänä Zoomin kautta.