Konferenssit ja seminaarit

Teemalauantai: Esivanhemmat rikoksen poluilla

Teemalauantai
ESIVANHEMMAT RIKOKSEN POLUILLA
25.4.2020 klo 10–15, Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

 

10.00 FM, sukututkija Marja-Liisa Putkonen

Esi-isät käräjillä

Rahvaan rikoksia ja riitoja ratkaistiin käräjillä, joilla käsiteltiin myös paljon hallinnollisia tehtäviä. Sukututkijan on hyödyllistä tietää, millainen oikeuskäytäntö Suomessa on ollut ja miten käräjähallinto on käytännössä toiminut.

 

11.00 Dosentti, tutkimusjohtaja Christer Kuvaja

Mitä mielenkiintoista voi löytää käräjäpöytäkirjoista

Tuomiokirjoista voi löytää kaikenlaisia mielenkiintoisia tietoja esivanhemmista. Esitelmässä käsiteltävät esimerkkitapaukset 1600- ja 1700-luvuilta ovat hauskoja ja opettavaisia, mutta myös ikäviä ja julmia. Niissä tullaan lähelle tavallista ihmistä ja niistä saadaan tietoja, joita ei löydy muualta.

 

12.00 Kahvi

 

12.45 FM, ylitarkastaja Mervi Lampi

Kirkonkirjoista käräjäpöytäkirjoihin

Sukututkija törmää esivanhempiensa rikos- ja rangaistusmerkintöihin yleensä ensin rippikirjoissa. Esitelmässä kerrotaan, miten tapahtuneesta rikoksesta tai saadusta rangaistuksesta voi löytää lisätietoja mm. tuomiokuntien käräjäpöytäkirjoista.

 

13.45 FT, tutkija Jukka Partanen

Sotilaat tuomiolla

Itsenäisen Suomen sotaväessä tehdyt rikokset käsiteltiin sotaoikeuksissa. Sodan aikana rintamalla toimi lisäksi kenttäoikeuksia, joissa käsiteltiin yli 60 000 rikosta. Sota- ja kenttäoikeuksien asiakirjat ovat tärkeitä lähteitä sukututkijoille sekä oikeus- ja sotahistorioitsijoille.

15.00 Teemalauantai päättyy

 

Osallistumismaksu 20 euroa sisältää kahvitarjoilun. Ilmoittautuminen 20.4.2020 mennessä Sukututkijan verkkokaupan kautta. Ilmoita mahdollinen erikoisruokavalio. Lisätietoja puh. 050 3733 715.