Muut tapahtumat

Valtakunnalliset kotiseutupäivät Tuusulanjärven taiteilijayhteisön maisemissa ja Hyrylän historiallisella varuskunta-alueella

Kulttuuri liikuttaa Tuusulaan elokuussa

Tuusulaan odotetaan elokuussa vaikuttavaa joukkoa kulttuuripersoonia ja tuhansittain kotiseutufaneja eri puolilta Suomea. Kaikille avoin kotiseututapahtuma Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 8.–11. elokuuta Tuusulanjärven taiteilijayhteisön maisemissa ja Hyrylän historiallisella varuskunta-alueella.

Kotiseutupäivät on jokakesäinen kulttuurin suurtapahtuma, joka järjestetään aina eri paikassa ja eri järjestäjäkokoonpanolla. Mukana päiviä tekemässä on iso joukko paikallisia kotiseuturakkaita vapaaehtoisia, joille kotiseudun esittely on kunniatehtävä.

Kotiseutuliitto viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan. Juhlavuosi näkyy niin tapahtumien sisällöissä, puitteissa kuin tarjoiluissa. Päiviä vietetään teemaotsikolla Kulttuuri liikuttaa. Tuusula on ihanteellista seutua ruumiinkulttuurin ja taide-elämysten yhdistämiseen. Tuusulanjärven ympäripyöräily sopii hyvin sunnuntaipyöräilijänkin kulttuuriretkeksi.

Kulttuuri liikuttaa myös tunnetasolla. Teema liittyy lisäksi kulttuurimatkailuun, kotiseutujen vetovoimaisuuteen ja kansanliikkeisiin. Ohjelmassa ovat mukana mm. Paleface, Anna Kortelainen, Erkki Tuomioja ja Jorma Uotinen. Heistä kukin lähestyy teemaa esityksessään omasta näkökulmastaan.

Laadukkaita kulttuuriretkiä ja keskustelutapahtumia

Tapahtuma koostuu lukuisista keskustelu- ja juhlatilaisuuksista, joita höystetään kulttuuriohjelmalla. Retkiä on paljon, ja ne ovat kulttuuriperinnön parhaiden asiantuntijoiden suunnittelemia. Monet osallistuvat päiville vuodesta toiseen tutustuakseen Suomen historiallisten paikkakuntien nähtävyyksiin ja aitoon kulttuurielämään. Osanottajat ovat pääosin kotiseutu- ja kaupunginosayhdistysten, kuntien ja maakuntien liittojen edustajia sekä valtakunnallisia asiantuntijoita ja vaikuttajia.  Paikalliset ovat yhtä lailla lämpimästi tervetulleita.

Keskustelun kohteena on mm. kuntien kulttuuritoimintalaki ja kulttuurikasvatus, jossa Tuusulan kunta on kunnostautunut edelläkävijänä.

Tapahtumaa koordinoi Tuusulan Rantatien historiallisessa miljöössä asuva Riikka Noreila, joka on aiemmin toiminut Kamariorkesteri Avanti!:n intendenttinä ja työskennellyt Tuusulan kunnalla kulttuuritehtävissä.

Sadan ensimmäisen ilmoittautujan joukosta arvotaan henkilö, joka saa valitsemansa osallistumispaketin lahjaksi tai vaihtoehtoisesti saa kutsua ystävänsä mukaan maksutta.

Päivien ohjelma on osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019