Näyttelyt

Veljekset von Wright -näyttely Ateneumin taidemuseossa

Ateneumin taidemuseossa on parhaillaan meneillään näyttely von Wrightin veljesten tuotannosta. Magnus von Wright (1805-1868), Wilhelm von Wright (1810-1887) ja Ferdinand von Wright (1822-1906) kasvoivat Haminalahden kartanossa Kuopion lähellä. Veljekset harrastivat piirtämistä ja akvarellien maalaamista. He kuvasivat lähiseudun maisemia ja ihmisiä sekä lintuja, joita olivat metsästäneet metsästysretkillä isänsä kanssa. Lintujen pitkäaikainen tarkkailu kehitti laaja-alaisen luonnon tuntemuksen sekä tarkan kuvaamisen taidon. Veljekset ovat tunnettuja erityisesti lintuteoksistaan. Taiteellisen sisällön lisäksi heidän teoksensa ovat tieteellisen tarkkoja, ja he toimivatkin taidekentän ohella myös tieteellisinä kuvittajina kuvittaen yhdessä mm. Svenska Foglar -litografiakokoelman.

Veljekset olivat jo nuorina perehtyneitä lintuihin, ja Magnus von Wrightiä pidetäänkin Suomen ornitologian pioneerina. Hänestä tuli myös Helsingin yliopiston eläinmuseon ensimmäinen konservaattori vuonna 1845. Hän toimi myös ensimmäisen suomalaisen tieteellisen seuran Societas pro Fauna et Flora Fennican kuvittajana sekä teki lisäksi lääketieteellistä kuvitusta. Wilhelm puolestaan nimitettiin Kuninkaallisen tiedeakatemian piirtäjäksi Ruotsissa, jossa hän vietti suurimman osan elämästään. Hän kuvitti laajan Skandinaviens Fiskar -teoksen. Myös Ferdinand teki tieteellisiä kuvitustöitä, hän maalasi lintujen lisäksi kuvia Skandinavian merieläimistä, nilviäisistä ja selkärangattomista. Wilhelm sai sairaskohtauksen ja halvaantui 1856. Ferdinand sai halvauskohtauksen vuonna 1884 ja hän maalasi siitä lähtien lähes aina vuoteesta käsin. Näyttelyssä on Arvid Liljelundin vuonna 1897 maalaama muotokuva vuoteessaan taulua maalaavasta Ferdinand von Wrightistä. Kuitenkin, näinä halvauksen aikoina syntyi Ferdinand von Wrightin tunnetuin teos, Taistelevat metsot, jonka hän maalasi vuonna 1886.

Ateneumin taidemuseon näyttely sisältää von Wrightin veljesten öljyvärimaalauksia, vesiväritöitä, lyijykynäpiirustuksia ja litografioita. Töiden kirjo vaihtelee tieteellisistä kuvituksista asetelmiin ja yksityiskohtaisiin maalauksiin. Heidän töissään taiteellisuus ja tieteellinen tarkkuus käyvät käsi kädessä. Joukossa on kuvia linnuista sekä muista eläimistä, maisemia maalta ja kaupungista, kuten Magnus von Wrightin tunnettu öljyvärityö Annankatu kylmänä talviaamuna (1868). Teosten joukossa on myös Magnus von Wrightin lyijykynätöitä ja litografioita Zacharias Topeliuksen kirjoittamaan Finland framställdt i teckningar -teokseen. Maisemat ja tilannekuvat antavat museokävijälle välähdyksen 1800-luvun maailmasta. Maalauksista näkyy ajan maisema ja luonto sekä arkisia tilanteita. Maalaukset heijastavat oman aikansa esteettisiä ihanteita ja ovat ensisijaisesti visuaalisia kompositioita, mutta luovat kuitenkin samalla oman aikansa tuotteina ajankuvaa 1800-luvun maailmasta. Veljesten maailmasta, työskentelystä ja arjesta kertovat vitriineistä löytyvät kirjat, luonnosvihkot, muistivihkot ja päiväkirjat.