Uutiset

Britannian hallitus tyrmäsi väitteet Parthenonin friisin palauttamisesta Kreikkaan

Kuva: Wikimedia Commons.

Vuoden alussa mm. The Telegraph ja Le Monde uutisoivat, että Britannian ja Kreikan välillä käytäisiin neuvotteluja Parthenonin friisin palauttamisesta Kreikkaan. Britannian kulttuuriministeri kuitenkin tyrmää väitteet friisin palauttamisesta.

Britannian ja Kreikan välinen kiista Parthenonin friisistä ei näytäkään päättyvän. Valtioiden välillä on 30 vuotta jatkunut kiista siitä, pitäisikö Britannian palauttaa Kreikalle British Museumin kokoelmista Parthenonin friisi. Vuoden alussa levisi uutisia siitä, että Britannia ja Kreikka kävisivät neuvotteluja friisin palauttamisesta. tai että Britannia lainaisi friisiä Kreikalle hyvin pitkäksi aikaa. Asiasta uutisoitiin myös Agricolassa.

Britannian kulttuuriministeri Michelle Donelan tyrmää kuitenkin väitteet friisin palauttamisesta. Hänen mielestään friisiä ei tulisi palauttaa Kreikkaan, sillä British Museumissa friisin kunnosta pidetään huolta ja näin varmistetaan, että ihmiset ympäri maailmaa pääsevät näkemään friisin. Donelan myös toteaa, että British Museumin puheenjohtajaa George Osbornea olisi tulkittu väärin, ja että he molemmat vastustavat ajatusta friisin palauttamisesta Kreikkaan.

Donelanin mukaan friisin palauttaminen olisi ”kalteva pinta”. Mikäli he palauttaisivat friisin Kreikkaan, he joutuisivat todennäköisesti palauttamaan myös monia muita aarteitaan British Museumista. Donelanin mielestä monet historialliset esineet ovat osa Britannian kulttuuria, eikä niitä tulisi viedä Britanniasta pois.

Lähteet:

Michelle Donelanin haastattelu BBC:llä.

Parthenon Sculptures belong in UK, says Culture Secretary Michelle Donelan (BBC)

Restitution des frises du Parthénon à la Grèce : le gouvernement britannique ferme la porte (Le Monde)

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *