Uudet julkaisut

Erkki Lehtisen teos varhaisesta suomalaisesta patriotismista julkaistu postuumisti

 

Jyväskylän yliopistossa pitkän päivätyön tehnyt Suomen historian professori Erkki Lehtinen (1929–2015) käsitteli useissa tutkimuksessaan Suomen ja suomalaisuuden asemaa Ruotsin vallan aikana. Hänen kuollessaan häneltä jäi pitkälle työstetty käsikirjoitus varhaisesta suomalaisesta patriotismista. Teos on nyt julkaistu Agricolan julkaisusarjassa käsikirjoituksessa olleella otsikolla ”Suomalaisesta patriotismista Ruotsin vallan aikana”.

Tutkimuksessa käsitellään patriotismiaatteen yleiseurooppalaisia juuria ja käydään lävitse useita kirjoituksia ja teoksia, joita suomalaiset tai Suomessa toimineet hengenmiehet ja oppineet laativat keskiajalta 1800-luvulle yltävällä ajanjaksolla.

Erkki Lehtinen 1929-2015.

Tarkastelu kattaa muiden muassa sellaisten tunnettujen hahmojen kuten Mikael Agricolan, Eerik Sorolaisen, Isak Rothoviuksen, Daniel Jusleniuksen, Anders Chydeniuksen ja Henrik Gabriel Porthanin tuotannon, mutta Lehtinen käy lävitse myös lukuisia aihepiirin tutkimuksessa vähemmälle huomiolle jääneitä ajattelijoita ja teoksia.

Lehtisen tutkimus havainnollistaa myös Turun roolia esimodernin ajan Suomen kulttuurikeskuksena. Lehtisen tutkimuksella on paljon annettavaa kansallisuusaatteen muotoutumisesta ja Suomen aatehistoriallisesta kehityksestä kiinnostuneille.

Teoksen on toimittanut Marko Lamberg, ja se on varustettu Erkki Lehtisen elämäkerralla, jonka on kirjoittanut Teppo Vihola, sekä laajalla historiografisella taustoituksella, jonka on kirjoittanut Petri Karonen.

Teos on luettavissa Agricolan julkaisusarjassa:

Erkki Lehtinen: Suomalaisesta patriotismista Ruotsin vallan aikana

 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *