Kuvakokoelmat

Valokuvia ja alkuperäispiirustuksia arkkitehti Wivi Lönnin tuotannosta avattu Finnassa

Wivi Lönnin suunnittelema Tampereen kauppaoppilaitos valmistui vuonna 1912. Kuvassa kilpailuehdotus ”TKO”, julkisivu. Arkkitehtuurimuseo.

Arkkitehtuurimuseo on julkaissut kokoelman valokuvia ja alkuperäispiirustuksia arkkitehti Wivi Lönnin tuotannosta. Mukana ovat kaikki Lönnin keskeiset kohteet: koulurakennukset ja pääpaloasema Tampereella, Ebeneserkoti Helsingissä sekä yhteistyössä Armas Lindgrenin kanssa suunnitellut Uusi Ylioppilastalo ja Tallinnan Estonia-teatteri. Historiallista piirustus- ja kuvavalikoimaa täydentää yli 400 valokuvaaja Aukusti Heinosen nykykuvaa Wivi Lönnin arkkitehtuurista.

Arkkitehtuurimuseo viettää tänä vuonna suomen ensimmäisen omaa arkkitehtitoimistoa johtaneen naisarkkitehdin, Wivi Lönnin 150-juhlavuotta. Juhlavuoden kunniaksi Arkkitehtuurimuseo on avannut Finnassa kaikki museon kokoelmissa olevat mustavalkovalokuvat Lönnin kohteista sekä 100 alkuperäispiirustusta Lönnin tunnetuimmista suunnitelmista.

Historiallista piirustus- ja kuvavalikoimaa täydentää yli 400 valokuvaaja Aukusti Heinosen nykykuvaa Wivi Lönnin arkkitehtuurista.

Finnassa avattuun kokonaisuuteen lukeutuvat Lönnin tärkeimmät rakennukset, kuten suomalainen tyttökoulu (1902), Aleksanterin kansakoulu (1904), Talouskoulu (1905), Pääpaloasema (1908) ja Kauppaoppilaitos (1912) Tampereelta, sekä Ebeneserkoti (1908) ja NNKY:n talo (1928) Helsingistä. Mukana ovat myös Säynätsalon vanhainkoti (1927) sekä yhdessä Armas Lindgrenin kanssa suunnitellut Uusi ylioppilastalo (1910) ja Estonia-teatteri (1913). Piirustuskokoelma sisältää useita Lönnin ensimmäisen palkinnon saaneita kilpailuehdotuksia. Historiallista piirustus- ja kuvavalikoimaa täydentää yli 400 valokuvaaja Aukusti Heinosen nykykuvaa Wivi Lönnin arkkitehtuurista.

Wivi Lönn, Estonia -teatterin ruokasali Tallinnassa. CC BY 4.0.

Arkkitehtuurimuseon kokoelma-avausta valmisteltiin korjaavalla kokoelmatyöllä.

Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyn ja Wivi Lönn -kirjahankkeen taustatutkimuksen yhteydessä oli käynyt ilmi, että Arkkitehtuurimuseon valokuvakokoelma Wivi Lönnin kohteista oli suppea ja monilta osin puutteellinen. Paikatakseen katvealuetta kokoelmissaan, Arkkitehtuurimuseo toteutti korjaavan kokoelmatyön projektina Lönnin kohteiden valokuvaamisen. Projektin toteutti valokuvaaja Aukusti Heinonenja sen mahdollisti Otto A. Malmin säätiön tuki.

– Arkkitehtuurimuseon valokuvakokoelma on merkittäviltä osin karttunut alan julkaisuiden lahjoittamista kuva-aineistoista. Kokoelman suppeus heijastelee Lönnin omana aikanaan kohtaamaa arvostuksen puutetta: esimerkiksi alan pää-äänenkannattaja Arkitekten-lehti ei julkaissut yhtäkään Lönnin rakennusta, ja Armas Lindgrenin kanssa yhteistyössä suunniteltujen kohteiden esittelyistä Lönnin nimi unohdettiin mainita, kertoo Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyn kuraattori, intendentti Anna Autio.

– Korjaavan kokoelmatyön kautta voimme nykyhetkessä korjata arkkitehtuurikohteiden dokumentoinnissa havaittuja vinoumia. Samanaikaisesti korjaava työ jättää oman aikalaisjälkensä Arkkitehtuurimuseon kokoelmiin, hän jatkaa.

Wivi Lönn: Asuin- ja ulkorakennus lastentarhaa varten, Helsinki 1906, julkisivu. Arkkitehtuurimuseo.

Wivi Lönnin valokuvakokoelma julkaistaan Finnassa korkearesoluutioisina A4-kokoisina tiedostoina. CC BY 4.0 -lisenssi sallii aineiston vapaan käytön ja esimerkiksi oppimateriaalien muokkaamisen aineiston pohjalta. Kokoelmasta on mahdollista vaikuttua myös vain kuvia selailemalla. Finna innostaa tekemään vertailuja suunnitelmien välillä ja mahdollistaa monenlaiset näkymät erilaisten hakujen kautta.

Katso myös: Sirpa Laine: Sirpaleinen aineisto ja elämänkulun kuvaus. Arvostelu teoksesta: Markkanen, Kristiina, Virtanen, Leena: Wivi & Hanna. Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet. (Agricolan arvostelut 28.4.2022)

Lähde: Arkkitehtuurimuseon tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *