Hyppää sisältöön

Vanha Agricola

Agricolaverkon historiikki ja arkistot

Agricola-portaalin vaiheet

Agricola-portaalin toiminta alkoi Agricola – Suomen historiaverkko -nimisenä ”kotisivuna” vuonna 1996. Portaali syntyi osana yleistä Internetin kehitystä, joka puolestaan oli pitkän kulttuurisen ja teknologisen muutoksen seurausta. Yleiseen tietoisuuteen Internet tuli 1990-luvun alusta lähtien, kun html-merkintäkieli alkoi yleistyä.

Portaali – tai ”kotisivu” kuten silloin sanottiin – syntyi Turun yliopiston historian laitokselta alkunsa saaneiden palvelujen ja yhteistyöhankkeiden tuloksena. Portaalin lähtökohtana olivat laitoksen nuorempien tutkijoiden ja opettajien perustamat sähköpostilistat sekä tekstipohjaiset hierarkkiset hakemistot, kuten Gopher, johon luotiin historiaan liittyviä sisältöjä.

Ensimmäinen yhteinen valtakunnallinen palvelu oli kaikkia suomalaisia historian laitoksia palvelevan H-verkko-sähköpostilistan perustaminen Turun yliopiston palvelimelle. Ensimmäinen H-verkon viesti lähetettiin 14. syyskuuta 1994. Aiemmin samana vuonna oli nuorten tutkijoiden ryhmä kokeillut postilistan mahdollisuuksia keskustelun aktivoijana, teemana tunteiden historia.

Toinen kehityslinja oli Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa vuodesta 1995 alkaen toiminut syventävien opintojen Seminaari I -ryhmä, joka pureutui tietoteknologian kulttuurihistoriaan. Samalla sen käytännöllisenä päämäärä oli luoda nettiin historiantutkimusta palveleva kotisivu, joka nimettiin Suomalaisen historiantutkimuksen elektroniseksi keskukseksi (SHEK). Keskus avattiin syksyllä 1995 Turun yliopiston palvelimelle, ja siihen voi tutustua Wayback Machinen sivulla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Samaan aikaan Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksella ja Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitoksella oli valmisteltu Suomen historiaan liittyvää, Pertti Haapalan vetämää CD-ROM-hanketta, jonka työnimenä oli Historian aikakone. Elettiin kuitenkin nopean informaatioteknologisen muutoksen aikaa ja alkoi näyttää siltä, että Internet olisi tehokkaampi väylä historiallisen tiedon välittämiseen. Silloin syntyi ajatus yhdistää SHEK-sivuston ja CD-ROM-hankkeen tuottamat aineistot Agricola – Suomen historiaverkko -portaaliksi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) vuonna 1996.  

Projektin käynnistämisen mahdollisti Opetusministeriön tietoyhteiskuntarahoitus. Agricola-nimi sai alkunsa Tapio Onnelan ja Hannu Salmen junapalaverissa matkalla Turusta Tampereelle neuvotteluun Pertti Haapalan kanssa. Jo alkuvaiheen suunnitelmissa oli ollut puhetta siitä, että järkevintä olisi tulevaisuudessa luoda laajempi humanistista alaa palveleva sivusto, jolloin nimen viittaus Mikael Agricolaan kattaisi laajemman alueen kuin vain historia-alan.

Internetin merkitys kontaktikanavana ja kaiken tiedonvälityksen pohjana on voimistunut mittasuhteisiin, joista 1990-luvulla oli vain kalpeita aavistuksia. Silti kokemus tiedon pirstaloitumisesta oli vahva, minkä takia pidettiin tärkeänä luoda kuratoitu kokonaisuus historialliselle tiedolle, lähdeaineistoille, alan tapahtumille ja vuorovaikutukselle. Tätä tarkoitusta varten Agricola syntyi.

Agricolan käynnistivät yhteistyössä Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitos, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Turun yliopiston historian laitos, mutta alusta lähtien toiminnassa oli mukana merkittävä joukko muistiorganisaatioita ja muita alan toimijoita. Näitä olivat Kansallisarkisto, Helsingin yliopiston kirjasto, Eduskunnan kirjasto, Turun yliopiston kirjasto, Jyväskylän yliopiston kirjasto, Museovirasto, Suomen Historiallinen Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Elinkeinoelämän keskusarkisto, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Museoliitto ja Opetushallitus. Opetusministeriö myönsi hankkeelle rahoitusta vuosina 1996–1998. Muutoin rahoituksesta vastasivat vuodesta 1999 lähtien Tampereen ja Turun yliopistojen historian laitokset sekä yhteistyökumppanit, jotka tukivat ylläpitoa vuosimaksuin. Koneen säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto ovat myös tukeneet Agricola-portaalin hankkeita. 

Portaalin vastaavana päätoimittajana toimi vuosina 1996–2022 Tapio Onnela. Vuodesta 2000 Agricola-portaaliin lisättiin Historian valtakunnallinen verkko-opetus, joka muuttui Valtakunnalliseksi humanistiseksi verkko-opetukseksi vuonna 2017. Verkko-opetus toimi portaalin osana vuoteen 2024 asti. Vuoden 2018 alusta portaali laajeni kattamaan historian lisäksi myös muita humanistisia oppialoja, ja sen nimi muutettiin Agricola – Suomen humanistiverkoksi. Vuonna 2022 solmittiin uusi sopimus portaalin toiminnasta. Vuonna 2024 päätettiin portaalin siirtymisestä Suomen Historiallisen Seuran hallintaan seuraavan vuoden alkupuolella. 

Portaalin nykyiset partnerit ja toiminnot on esitelty Lisätietoja-sivulla. Vuoden 2025 alussa Agricolaan kuulunut keskustelupalsta siirrettiin historiaan, mutta vanhan sivuston arkistot, Agricolan julkaisusarja ja keskustelupalsta löytyvät edelleen uudelta sivustolta.

Agricolan historiikin ovat laatineet Tapio Onnela ja Hannu Salmi helmikuussa 2025.