Kuriositeettikabi.netin kevätnumero teemalla Museot ja valokuva on julkaistu. Numeron viisi artikkelia käsittelevät museoiden ja valokuvan suhdetta monista eri näkökulmista.

Lue lisää

Elokuva-alan opiskelija Victor Galusca pelasti moldovalaisen talon ullakolta sinne vuosikausiksi unohtuneen tuhansien valokuvanegatiivien kokoelman. Kuvat kertovat maalaiskylän elämästä kommunistisessa Moldovassa 1950-luvulta 1970-luvulle. Negatiivit on nyt skannattu, puhdistettu ja niitä on alettu julkaista netissä. Saatavilla on nyt noin 800 valokuvaa 4000 negatiivin kokoelmasta.

Lue lisää

Suomen valokuvataiteen museo julkaisee loppuvuoden aikana yhdeksänosaisen kuva-aiheisen podcastin, johon on saatu avustusta Museovirastolta. Kuva ois kiva on asiantuntijapodcast, jonka vaihtuvina vieraina kuullaan valokuvaajia, asiantuntijoita ja tutkijoita. Podcastissa käsitellään valokuvausta eri näkökulmasta ja pureudutaan kuvan yhteiskunnallisiin, kulttuurisiin ja historiallisiin vaikutuksiin.

Lue lisää

Virallisen Suomen juhliessa 100-vuotista itsenäisyyttään eri foorumeilla ollaan pohdittu kyseisen periodin perintöä ja merkitystä suomalaisuudelle eri muodoissaan. Kuten aina historiaa arvioitaessa, se tapahtuu nykypäivän ja tarkastelijan näkökulmasta. Tämä pätee myös Kansallismuseon samannimisestä näyttelystä julkaisemaan kirjaan Julkinen ja kätketty Suomi (2017). Kirjaan esipuheen kirjoittanut ylijohtaja Elina Anttila toteaa, että yhden kokonaisuuden Kansallismuseon vuoden 2017 ohjelmistosta muodostava […]

Lue lisää

Arvostelu

Olemme kuvien ympäröimiä. Yhä suurempi osa päivittäisestä informaatiotulvasta välittyy tulkittavaksemme kuvien muodossa. Tämän totesi saksalainen filosofi Gottfried Boehm ”kuvallisesta käänteestä” puhuessaan. Kuvallisen käänteen myötä valokuvasta on tullut korvaamattoman tärkeä osa nyky-yhteiskunnan kommunikaatiota. Valokuvan tärkeyttä todistaa myös tutkijoiden kiinnostus sitä kohtaan: ulkomailla julkaistujen tutkimusten lisäksi myös Suomessa on viime vuosina julkaistu suhteellisen runsaasti aihetta käsittelevää kirjallisuutta. […]

Lue lisää