Elokuva-alan opiskelija Victor Galusca pelasti moldovalaisen talon ullakolta sinne vuosikausiksi unohtuneen tuhansien valokuvanegatiivien kokoelman. Kuvat kertovat maalaiskylän elämästä kommunistisessa Moldovassa 1950-luvulta 1970-luvulle. Negatiivit on nyt skannattu, puhdistettu ja niitä on alettu julkaista netissä. Saatavilla on nyt noin 800 valokuvaa 4000 negatiivin kokoelmasta.
Valokuvat ovat vuonna 1993 kuolleen amatöörivalokuvaajan Zaharia Cusnirin vuosien 1950 ja 1970 välisenä aikana ottamia. Kuvat löysi elokuva-alan opiskelija Victor Galusca vuonna 2016, kun hän oli tekemässä dokumenttielokuvaa autioituneista kylistä diplomityötään varten pohjoisessa Moldovassa sijaitsevassa Roșieticin kylästä. Galusca sai luvan kuvien käyttöön ja julkaisemiseen Cusnirin tyttäreltä, ja yhdessä valokuvauksen opettajansa Nicolae Pojogan kanssa he aloittivat restaurointi ja julkaisuprojektin, joka kesti kolmisen vuotta.
Kuvat on nyt puhdistettu, skannattu ja julkaistu verkossa erillisellä Zaharia-sivustolla. Kuvista on myös julkaistu kuvateos sekä näyttelyjä, jotka ovat kiertäneet Moldovassa ja Romanissa. Galuscan ja Nadejda Cervinscaian laatima sivusto on saanut tukea EU:n Eastern Partnership Civil Societ Facility -ohjelman kautta.
Zaharia Cușnir syntyi 16 lapsiseen perheeseen vuonna 1912 ja kouluttautui opettajaksi Iașissa. Moldova kuului vielä sotien välisenä aikana Romaniaan, ja se liitettiin Neuvostoliittoon sodan jälkeen 1947. Zaharia Cușnir asui lähes koko aikuisikänsä Roșieticin kylässä, jossa hän toimi jonkin aikaa myös opettajana kunnes hänet erotettiin poliittisista syistä tehtävästään ja hän joutui myös joksikin aikaa vankilaan.
Opettajan toimensa menettämisen jälkeen Cușnir elätti itsensä sekalaisilla töillä, ja hänestä tuli kylän vakituinen valokuvaaja kun hänen veljenpoikansa opetti hänelle valokuvausta joskus 1950-luvun alussa. Cușnir kuvasi ahkerasti Roșieticin ja lähikylien kylänsä elämää: häitä, hautajaisia syntymäpäiviä ja muita tapahtumia. Cușnir läheiset kritisoivat häntä siitä, että hän kuvasi köyhiä ihmisiä, joita ei voitu pitää esimerkillisinä kansalaisina.
Tällä hetkellä sivustolla on julkaistu 800 valokuvaa, kaiken kaikkiaan kuvia on yhteensä noin 4000.