Vuoden 2023 Historiateos -palkinto julkistettiin perjantaina 9.2.2024 Lahden Sibeliustalolla Suomalaisten historiapäivien avauksen yhteydessä. Palkinto myönnettiin FT Sakari Siltalan teokselle Korkea peli. Teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä. 

Lue lisää

Vuoden 2022 Historiateos -palkinto on myönnetty prof. Hannu Salmen teokselle Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827. (Otava) Mukaansa tempaavasti kirjoitettu monitasoinen kertomus Turun palosta, jossa 14000 asukkaan kaupungista 11000 menetti kotinsa ja yliopisto kirjastonsa, tuo esiin katastrofiin liittyvää tunnemaisemaa ja tapahtumien kulkua sekä seurauksia. Myös ulkomaiden lehdistössä käsiteltiin Turun paloa, ja Hannu Salmi valottaa ulkomaisia myötätunnon […]

Lue lisää

Vuoden 2021 Historiateos julkistettiin Lahdessa, Suomalaisilla Historiapäivillä pe 4.2.2022. Palkinnon sai Timo Miettinen teoksellaan Eurooppa, poliittisen yhteisön historia. Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. 

Lue lisää

Historian Ystäväin Liitto  on valinnut vuoden 2020 historiateoksen ja kunniamaininnat. Vuoden historiateos on Lea ja Santeri Pakkasen teos Se tapahtui meille, isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen. Lisäksi myönnettiin kaksi Vuoden Historiateos kunniamainintaa: Mikko Majanderin teokselle Komplekseja, kilpailua ja kumppanuutta Suomen ja Ruotsin suhteissa sekä Aapo Roseliuksen ja Tuomas Teporan teokselle Muukalaisten invaasio. Siirtoväki Suomen ruotsinkielisillä alueilla 1940-1950. Voittajat julkistettiin la 6.2.2021 Suomalaisilla historiapäivillä, jotka pidettiin tänä vuonna verkossa.

Lue lisää

Historian Ystäväin Liitto palkitsee vuosittain ansiokkaan historiateoksen. Yleisöllä oli mahdollisuus tehdä ehdotuksia, joista Liiton hallitus valitsee osan kolmihenkisen raadin käsittelyyn. Raatiin kuuluvat lehtori Vuokko Aromaa ja rehtori Ville Marjomäki sekä professori Aura Korppi-Tommola puheenjohtajana. Valintakriteerinä on, että teos on erittäin ansiokkaasti edistänyt historiallisen tietämyksen laajenemista ja syvenemistä suomalaisen yleisön keskuudessa. Teoksen tulee olla historiantutkimus, joka […]

Lue lisää