Palkinnot

Vuoden 2022 Historiateos -palkinto myönnetty prof. Hannu Salmen teokselle Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827

Vuoden 2022 Historiateos -palkinto on myönnetty prof. Hannu Salmen teokselle Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827. (Otava) Mukaansa tempaavasti kirjoitettu monitasoinen kertomus Turun palosta, jossa 14000 asukkaan kaupungista 11000 menetti kotinsa ja yliopisto kirjastonsa, tuo esiin katastrofiin liittyvää tunnemaisemaa ja tapahtumien kulkua sekä seurauksia.

Myös ulkomaiden lehdistössä käsiteltiin Turun paloa, ja Hannu Salmi valottaa ulkomaisia myötätunnon ilmauksia. Teos osoittaa, kuinka tunteet ja tiedonkulku kietoutuivat toisiinsa. Tulipalo synnytti huhujen vyöryn katastrofin perimmäisestä syystä ja aiheuttajasta. Turkulaiseen kokemusmaailmaan lukijan asettumista helpottaa se, että tapahtumia tarkastellaan yksilöiden kautta. Heidän avullaan Salmi myös piirtää kuvaa kaupungin sosiaalisesta rakenteesta, elinkeinoista ja kulttuurista. Hannu Salmen empaattinen kuvaus ihmisistä katastrofin keskellä tekee oikeutta myös yhteisön vähäisimmille, palosta syytettyä piika Maria myöten.

Kunniamaininnat myönnettiin

FT Reetta Hännisen teokselle Tulisydän. Maissi Erkon kiihkeä elämä (Otava). Elämäkertatutkimus valottaa vuosina 1872–1936 elänyttä poliittisesti ja yhteiskunnallisesti valveutunutta naista, joka on totuttu esittämään miehensä Eero Erkon ja poikansa Eljas Erkon kautta. Kiitossanoissa tekijä summaa tavoitteensa: ”Nyt sinusta, Maissi Erkko, tiedetään muutakin kuin nimesi. Olen koettanut piirtää esiin sinut ja elämäsi kaikkine vivahteineen. Rehellisenä ja kokonaisena, sillä tiedänhän, että sinulle ei kelpaa puolikas.” Hänninen ei esitä Maissi Erkkoa vain kokijana vaan myös toimijana, joka vaikutti aktiivisesti asioiden kulkuun, oli sitten kyse osallistumisesta passiiviseen vastarintaan 1900-luvun alussa, kagaalien toimintaan, perheen luotsaamisesta Amerikan-pakolaisuuden aikana, liberaalien arvojen suoraselkäisestä puolustamisesta myös omaa lähipiiriä vastaan tai päättäväisyydestä pitää Helsingin Sanomat perheen hallussa. Elämänmakuinen teos laajentaa käsitystämme 1900-luvun alun historiasta.

Prof. Saana Svärdin ja dos. Joanna Töyräänvuoren toimittamalle teokselle Muinaisen Lähi-idän imperiumit. Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho (Gaudeamus). Lukija tutustuu assyriologian ja muinaisen Lähi-idän tutkimukseen, jota on harvemmin esitelty suomeksi laajalle lukijakunnalle. Muinaisen Lähi-idän tutkimus valottaa ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä, jonka tunteminen ja puolustaminen on entistäkin ajankohtaisempaa. Suomalainen tutkijayhteisö osallistuu merkittävällä panoksella tähän tutkimukseen, ja on tehnyt näin aina 1800-luvulta alkaen. Teoksen visuaalinen ilme ja artikkelien kieliasu on huolellisesti viimeistelty, ja artikkelien luettavuuteen on paneuduttu pitäen silmällä kohdeyleisöä. Erityisesti metodologisten kysymysten yleistajuistaminen vaatii kirjoittajilta ja kirjan toimittajilta syvällistä osaamista. Artikkelit kattavat laajan kirjon teemoja hallinnosta ja taloudesta kulttuuriin ja arkielämään. Artikkeleista piirtyy kuva inhimillistä elämää läpi vuosituhansien yhdistävistä piirteistä. Kokoomateoksen laatiminen on tärkeä kulttuuriteko.

__________________________

Historian Ystäväin Liitto on jakanut Vuoden Historiateos -palkintoa v. 1973 alkaen.
Lisätietoja: Palkintolautakunnan puheenjohtaja prof. Tiina Kinnunen

 

Lue Agricolan arvostelut Hannu Salmen teoksesta:
Se kaamea yö Turussa
Ensin syttyi Hellmanin navetta

 

Lähde: Historian Ystäväin Liiton tiedote.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *