Uudet julkaisut

Arkistolaitoksen historiaa 1944-1974

Agricola-portaali on julkaissut Jari Lybeckin teoksen Suomen arkistolaitoksen historiasta. Teos kattaa sodan jälkeisen ajan vuoteen 1974. Lybeckin teos ilmestyi vuonna 2016 ja on nyt uudelleenjulkaistu Agricolan julkaisusarjassa pdf-muotoisena.

Jari Lybeck tarkastelee teoksessaan arkistolaitoksen kehitystä jatkosodan päättymisestä vuoteen 1974. Näinä kolmena vuosikymmenenä arkistolaitoksessa tapahtui paljon kuten yhteiskunnassa muutenkin. Viranomaisten ohjaus arkistotoimen asioissa tehostui ja tuli entistä kattavammaksi. Uuden arkistolain myötä 1981 arkistolaitos alkoi ohjata entistä systemaattisemmin arkistonmuodostusta. Tähän liittyi entistä voimakkaampi panostus arkistoaineiston seulontaan. Arkistoaineiston mikrofilmaus oli uusi ja mittava toiminnan alue. sen avulla pyrittiin asiakirjojen turvaamiseen ja saatavuuden parantamiseen. Kansainvälinen arkistoyhteistyö, johon arkistolaitoskin osallistui, vilkastui ennennäkemättömästi sodan jälkeen.

***

Agricolan julkaisusarja <ISSN 2342-1193> nostaa digitaaliseen päivänvaloon tekstejä ja dokumentteja, joita muuten olisi hankala tavoittaa, joita ei ole aiemmin suomennettu tai joiden painos on loppu. Sarjassa julkaistaan myös ajankohtaisia humanistisen alan ilmiöitä seuraavia temaattisia kokonaisuuksia.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *