Yhdysvaltain kansallisarkisto on todentanut, että vanhin Yhdysvaltain hallituksen tuottama filmi onkin luultua vanhempi. Fort Myerin sotilastukikohdassa kuvatun filmin on ajateltu olevan vuodelta 1909, mutta filmin digitoinnin yhteydessä havaittiin, että filmiin on yhdistetty kuvamateriaalia vuodelta 1908. Vajaa kahdeksan minuutin filmipätkä kuvaa Yhdysvaltain armeijan ensimmäistä lentoa.

Lue lisää

Vox Turun toisen kauden toinen jakso nostaa päivänvaloon Irja Sahlbergin ja hänen tekemänsä elämäntyön Turun historiallisessa museossa vuosina 1937–1968, sekä kuullaan äärimmäisen painavaa sanaa nykyisen rakennuskulttuurin kestävyydestä.

Lue lisää

Vox Turun dokumenttien toisen tuotantokauden avausjakso herättää henkiin 400 vuotta sitten eläneen piispan, joka lähetettiin Turkuun korjaamaan rappiotilaan ajautunut Suomi. Rothoviuksen tehtävä oli saattaa kirkolliset, koulutukselliset sekä hallinnolliset asiat emämaa Ruotsin tasolle. Vox Turku on 25-osainen dokumenttisarja, joka paneutuu Turun 800-vuotiseen historiaan.

Lue lisää

Volter Adalbert Kilpi (1874–1939) teki lähes 40 vuoden mittaisen kirjastonhoitajauran kirjailijanuransa ohella. Tuosta ajasta puolet Kilpi vietti Turun yliopiston kirjaston palveluksessa toimien sen ensimmäisenä kirjastonhoitajana kuolemaansa asti. Hänen työnsä merkitys tulee esille erityisesti luokittelujärjestelmässä, jonka Kilpi loi ja joka yhä käytössä kirjaston Fennica-kokoelmassa. Fennica-kokoelman kautta hahmottuu puolestaan Suomen lakiin kirjattu vapaakappalelaki, joka tarjoaa mielenkiintoisen kulman […]

Lue lisää

Stalinin kuolema ja hautajaiset vuonna 1953 oli valtava mediatapahtuma Neuvostoliitossa. Hautajaisia ja muistotilaisuutta, jossa miljoonat venäläiset saapuivat jättämän jäähyväisiä pitkäaikaiselle diktaattorille Josef Stalinille. Tilaisuuksia tallennettiin usealla elokuvakameralla Moskovan kaduilla, työpaikoilla ja ympäri imperiumia. Ukrainalainen elokuvaohjaaja Sergei Loznitsa on nyt valmistanut säilyneistä elokuvista ja dokumentaarista pätkistä yli kaksi tuntia kestävän dokumenttielokuvan ”Valtiolliset hautajaiset (State Funeral), joka kuvaa Stalinin hautajaisia Neuvostoliitossa.

Lue lisää

Jari Sedergrenin ja Ilkka Kippolan dokumenttifilmejä käsittelevät tietoteokset ovat muhkeita sivumääriltään. (680 ja 537 sivua) Ne täydentävät hienosti Kari Uusitalon ja Sakari Toiviaisen päätoimittamaa Suomen Kansallisfilmografiaa, jonka 12-osainen kirjasarja käsittelee pääosin pitkää näytelmäelokuvaa. Elokuvaneuvos Uusitalo on muuten niitä harvoja Suomessa, joka on kirjoittanut jotakin lyhytelokuvistakin. Elokuva-arkistossa (nykyisin Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Kavi) pitkään työskennelleiden Sedergrenin ja […]

Lue lisää