Dokumentit

Piispa Rothovius skorpionien ja barbaarien keskellä

Vox Turun dokumenttien toisen tuotantokauden avausjakso herättää henkiin 400 vuotta sitten eläneen piispan, joka lähetettiin Turkuun korjaamaan rappiotilaan ajautunut Suomi. Rothoviuksen tehtävä oli saattaa kirkolliset, koulutukselliset sekä hallinnolliset asiat emämaa Ruotsin tasolle. Vox Turku on 25-osainen dokumenttisarja, joka paneutuu Turun 800-vuotiseen historiaan.

Isak Rothovius (1572–1652) oli Ruotsin valtakunnan ankarimman kirkkoherran maineessa, kun hänet valittiin Turun piispaksi kuningas Kustaa II Adolfin ja valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan toimesta vuonna 1627. Piispa Rothoviuksen elämäntyössä kiteytyy vuosisadan mittainen muutos katolilaisuudesta luterilaisuuteen ja hänen perintönsä on nähtävissä yhä tänäkin päivänä.

– Rothovius koki päätöksen karkotuksena vieraaseen ”slavoniankieliseen” maahan, kertoo ohjelman tuottaja Aleksi Kauppinen.

Kuuluisin Rothoviuksen toteamus viittaakin hänen näkemykseensä turkulaisista. ”Minä asun skorpionien ja barbaarin keskellä”, tiedetään Rothoviuksen sanoneen. Turkulaiset puolestaan haastoivat piispan ja piispatar Catarinan lukuisia kertoja raastuvanoikeuteen.

Vaikka Rothoviusta ei Turussa otettu lämmöllä vastaan, hänen tekonsa ovat äärimmäisen merkittäviä niin Turun kuin Suomen historian kannalta. Kunnia näistä teoista on kuitenkin suotu kaikille muille paitsi Rothoviukselle.

– Brahe sai kunnian seurakuntien luomisesta, kuningatar Kristiina Akatemian perustamisesta (1640) sekä ensimmäisestä suomenkielisestä Raamatusta (1642). Näiden hankkeiden todellinen toimeenpanija oli kuitenkin Turun piispa Rothovius, Kauppinen kertoo.

Loikkaus 400 vuoden takaiseen menneisyyteen asetti haasteensa musiikille, puvustukselle ja maskeeraukselle

– Olen nyt pari jaksoa tehnyt yhteistyössä puvustaja Anna Hannikaisen sekä maskeeraaja Alisa Oksasen kanssa ja he hämmästyttävät minua taidoillaan kerta toisensa jälkeen. Lassi Lehtosen esittämästä Rothoviuksesta tuli kertakaikkisen upea! Kuten kaikista muistakin hahmoista, Kauppinen kiittää. Dramatisoituja hahmoja nähdään toistakymmentä. Yhtenä heistä itse Pietari Brahe, joka tunnettiin myös luutunsoittotaidoistaan.

Brahea esittää Turun konservatorion kitaransoiton lehtori Tuomas Kourula, joka taitaa 1600-luvun luuttumusiikin mestarillisesti. Kourulan soittoa kuullaan jaksossa usean kappaleen verran.

– Etsin vanhan musiikin taitajia ja löysin Turun vanhan musiikin yhdistyksen, ja sitä kautta Kourulan ja Sanna Kolan. Heidän duonsa Ophelia esittää jaksossa kappaleen John Dowlandia, yhtä 1600-luvun arvostetuinta luutunsoittajaa.

Jakson asiantuntijavieraina nähdään historioitsija Veli Pekka Toropainen sekä Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma

– Toropainen on velho, mitä tulee 1600-lukuun. Ei ollut kysymystä, johon en Toropaiselta saanut vastausta. Tämä dokumentti tulee valottamaan, kuinka tärkeä asema Turun hiippakunnalla on ollut hallinto-, oikeus- ja opetuslaitosten historiassa Suomessa.

– Arkkipiispa Luoman mukaan saaminen oli todella positiivinen uutinen kuin myös se, kuinka suurta kiinnostusta hän osoitti Rothoviusta sekä ohjelmaa kohtaan. En olisi osuvampia vieraita voinut toivoa tähän jaksoon.

Toisen kauden avausjakso Rothovius on katsottavissa Kauppisen Youtube-kanavalla. Jakso on tehty Pyhän Henrikin säätiön avustuksella. Vox Turun Facebook-sivulle ohjelma tulee viikon viiveellä. Vox Turku on 25-osainen dokumenttisarja, joka kertoo Turun kaupungin 800 vuoden historian tavalla, jolla sitä ei ole ennen tehty.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *