Aleksanteri I Suomessa

Aleksanteri I:n matka Suomessa 1819. Ote valtiosihteeri Rehbinderin muistiosta 16/28.7.1819. Kansallisarkisto.

Sebastian Gripenberg: Keisari Aleksanteri I:n matka Suomen suuriruhtinaskunnassa kesällä 1819. Pietari 1828. Kuvat tehty Pariisissa 1826-1828. Museovirasto 79286.
Keisarin matka suunniteltiin huolella. Kuvassa on ote valtiosihteeri Rehbinderin muistiosta koskien matkan käytännön järjestelyjä. Itse kulkemisen lisäksi majoittuminen ja ruokailu Suomessa vaativat erikoisjärjestelyjä. Keisarilla oli oma kokki mukana, mutta tarpeeksi hienoja syömäpaikkoja oli vaikea löytää. Hän yöpyi kartanoissa, pappiloissa ja parhaimpien porvarien taloissa, muutaman kerran omasta halustaan myös aivan vaatimattomasti. Virkamiehiä käskettiin pysymään poissa näkyvistä. Hallitsija halusi tutustua nimenomaan Suomen kansaan.
Matkatessaan keisari tutustui varsin moniin tavallisiin ihmisiin, mm. useisiin talonpoikiin. Yksi näistä oli Kajaanin lähellä Haapalankankaalla tavattu Henrik Tervonen, jonka tallissa keisari nautti päivällisen. Kuopiossa hallitsija poikkesi vankilassa. Turussa keisari tapasi yliopistoväkeä ja osallistui porvareiden järjestämiin tanssiaisiin. Aleksanteri tanssitti tapansa mukaan useita naisia, mm. nuorta neiti von Schantzia Porista. "Todellinen keisarikuume tarttui naisiin ja synnytti rajattoman hurmauksen." Keisari poistui tanssisalista kello 10 jälkeen, mutta paikkakuntalaiset, lähes 600 henkeä, jatkoivat juhlaa aamuun asti.1
Oulujärven Ärjänselällä kova tuuli yllätti keisarillinen pursimatkan. Korkeassa aallokossa veneeseen tuli vettä ja hänen majesteettinsa kastui kuten muutkin. Tämä kysyi kapteenilta Juneliukselta: "Is this dangerous?".
Tampereella Aleksanteri tutustui Tammerkoskeen. Hän vakuuttui mitättömän kaupungin mahdollisuuksista ja hänen kerrottiin tokaisseen: "Kuinka useita hyödyllisiä laitoksia englantilainen ymmärtäisikään perustaa tälle paikalle".2
Helsinkiin Aleksanteri I saapui nimipäivänään 11. syyskuuta. Pitkänsillan luo oli pystytetty kaksi värillisillä lampuilla koristeltua pylvästä ja kahteen riviin asetetut maljatulet valaisivat katua aina Ullanlinnan vuorelle saakka. Hallitsija yöpyi juuri uudistetussa Bockin talossa, josta tuli kenraalikuvernöörin virkatalo.
Aleksanteri jakoi matkan aikana lukuisia pieniä lahjoja ja huomionosoituksia tavallisille ihmisille. Maan mahtavia palkittiin kunniamerkeillä ja arvoilla. C.E. Mannerheim sai salaneuvoksen arvon ja J.A. Aminoff korotettiin kreiviksi. Kenraalikuvernööri Steinheil ylennettiin kenraaliksi. Suomalaisen kreivin arvon hän oli saanut jo 1812.
Valtiopäivät
Helsingissä ollessaan Aleksanteri I ilmoitti säätyjen koollekutsumisesta, mutta ei kuitenkaan laittanut nimeään paperiin, joka hänen eteensä jo asetettiin, vaan halusi asiasta lisäselvityksiä myöhemmin.