Ranskan armeijan 129 vuotta sitten Beninistä varastamat esineet ovat viimeistä kertaa esillä Quai Branly -museossa. Esineiden palauttaminen Afrikkaan on osa laajempaa länsimaisia museoita koskevaa dekolonisaatiokeskustelua.
Tietosanomat
Ranskassa avattiin 26.10. uusi Dreyfus museo, joka kertoo antisemitismin historiasta ja väärin syin tuomitusta juutalaisesta armeijan upseerista Alfred Dreyfuksesta (1859–1935). Dreyfus tuomittiin syyttömänä vuonna 1894, kun hänen väitettiin kertoneen saksalaisille sotasalaisuuksia. Tuomio herätti aikanaan paljon keskustelua Ranskassa ja se tunnetaan paremmin Dreyfusin tapauksena.
Ranskan kansalliskirjasto (Bibliothèque nationale de France, BnF) osti alkuperäiskäsikirjoituksen Markiisi de Saden romaanista Sodoman 120 päivää. Käsikirjoitus on laadittu 11-metriselle paperiliuskalle, ja siitä pulitettiin 4,55 miljoonaa euroa (5,34 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria). Ranskan valtio ei julkisen kansalliskirjastonsa hankinnasta tosin köyhtynyt, sillä teoksen kustannukset lahjoitti pankkiiri Emmanuel Boussard.
Tietosanomat
Kuvat ja kartat ovat mainioita lähteitä kaupunkikuvan muutoksen tarkasteluun. Eläväinen Pariisi on pitkään ollut kuvittajien, kuvaajien ja kartanpiirtäjien huomion kohteena. Ranskan kansalliskirjaston digitaalinen kirjasto Gallica on kerännyt yhteen yli 20 000 kuvaa Pariisista eri aikoina, kaikkea piirroksista valokuviin, eri tavoin lajiteltuina.
British Library ja Bibliothèque nationale de France ovat toteuttaneet yhteishankkeen, jossa 800 keskiaikaista käsikirjoitusta 700-1200-luvulta on digitoitu ja julkaistu verkossa.
Tietosanomat
Ranskan kansalliskirjasto Bibliothèque nationale de France ja British Library ovat kuratoineet ja digitalisoineet kokoelmistaan kahdeksansataa keskiaikaista käsikirjoitusta tutkijoiden ja suuren yleisön käyttöön.
MTV:n entinen Pariisin kirjeenvaihtajan Helena Petäistön teos esittelee Ranskan nuoren presidentin Emmanuel Macronin taustat ja valinnan vaiheet yleistajuisesti ja vetävästi. Teos on jaettu kahdeksaan lukuun, joista kattavin on viides luku, joka esittelee vuoden 2017 presidentinvaalit kuin hengästyttävän jännitysnäytelmän. Kirjan perusteella Petäistö selkeästi ihailee ja kunnioittaa Macronia. Ranska, Macron ja Minä onkin lähes ylistyspuheesta uudistajalle, jota […]
Arvostelu
On totta, kuten Tuija Vertainen toteaa Ranskan kirjallisuuden historiaa esipuheessa, että ”meiltä on puuttunut yleiskatsaus ranskalaiseen suuren vallankumouksen (1789) jälkeiseen kirjallisuuteen” (s. 10). On totta, että Ranskan kirjallisuuden vaiheista kiinnostunut suomalainen lukija on joutunut tyytymään osin vanhentuneihin esityksiin, Rafael Koskimiehen Maailman kirjallisuuden eri osiin, Kansojen kirjallisuden eri osiin, Anna-Maria Tallgrenin Ranskan kirjallisuuden kultaiseen kirjaan (1934) […]