Mielenkiintoiset majakat

Suuri suomalainen majakkakirja esittelee kaikki Suomen majakat ja niihin liittyvät rakennukset upein kuvin. Manne Stenros on tehnyt hienon työn kootessaan majakkatiedot samojen kansien väliin nykyaikaisella graafisella ilmeellä, joka varmasti saa ihastusta aikaan. Radion kuuntelijat voivat helposti katsastaa kirjasta merisäätiedotuksessa mainitut majakat ja mittauspisteet, niiden ulkonäön ja sijainnin. Samoin majakkabongarit saavat uutta intoa suunnitella seuraavia valloituksiaan.

Stenros, Manne: Suuri suomalainen majakkakirja. Readme, A Bonnier Group Company, 2019. 327 sivua. ISBN 978-952-321-860-4.

Manne Stenros kertoo tavoitteenaan olevan ”lisätä kiinnostusta majakoihin ja samalla edistää niiden suojelua tuleville sukupolville.”  Kirjaa tehdessään hän on kiertänyt majakat ensin lentokoneella, sitten veneellä. Kirjan upea kuvitus on tulosta näiltä matkoilta. Kuvista saa hyvän kuvan majakasta ja siihen liittyvästä ympäristöstä niin lintuperspektiivistä, mereltä katsottuna kuin lähikuvistakin.

Kirja esittelee majakat lyhyesti ja napakasti niiden rakennus- ja korjaushistorian sekä teknisten tietojen kautta. Jokaisen valomajakan ja pookin sijainti on ilmoitettu koordinaatein (jotka ovat myös hieno graafinen elementti taitossa) sekä saavutettavuus- ja rantautumismahdollisuuksineen. Automatisoinnin myötä majakanvartijoiden tyhjentyneet asuinrakennukset on otettu muuhun käyttöön. Nykyinen käyttötarkoitus kerrotaan kirjassa myös selkeästi.

Merimerkkien tarkoitus on turvata merenkulkua kapeilla ja karikkoisilla väylillä. Majakat ovat tärkeä osa suomalaista rakennusperintöä sekä saariston kulttuurimaisemaa. Vaikka niillä ei enää olekaan ratkaisevan tärkeää roolia merenkulussa satelliittinavigoinnin aikana, ne muistuttavat meitä ajasta ennen tutkia ja toimivat hätätapauksessa kuitenkin keskeisessä tehtävässään.

Suomenlinnan edustalla sijaitseva Harmajan majakka. Kuva: Pekka Sihvonen, Museovirasto – Musketti, Rakennushistorian kuvakokoelma.

Vetoavasti kohteestaan kertova teos

Olen vieraillut muutamalla majakalla opastetulla kierroksella ja täytyy kyllä todeta, että sain tästä kirjasta enemmän tietoa kohteesta kuin varsinaisilla käynneilläni. Olisi pitänyt ensin ”lukea läksynsä” ja sitten mennä paikan päälle kokemaan elämys.

Kirjan lopusta löytyy hyvä lähdeluettelo muuhun Suomen majakoista kertovaan kirjallisuuteen sekä lähteisiin, jos kaipaa syventymistä aiheeseen. Myös ylivetosivujen kartta, joista löytyvät kaikki majakat luettelona sekä paikalleen sijoitettuna on mielenkiintoinen. Olisin kuitenkin kaivannut lisää tekstiä elävöittäviä tarinoita majakoista ja saarien elämästä. Niitä varmasti on, koska Tove Janssonkin on saanut esikuvan muumitalolle Glosholmin majakasta. Maininta Ulkokallan kiltistä ja avuliaasta kummituksesta herätti myös heti mielenkiinnon.

Carl Ludvig Engelin suunnitelma Glosholmin majakasta. Kuva: Engel, Suomen merimuseon kuvakokoelma.

Kirja houkuttelee vierailuun monilla majakkasaarilla, missä se vain on kohtuullisesti mahdollista. Monet matkanjärjestäjät tekevät turistiretkiä majakoille. Majakkasaarien virkistyskäytön mahdollisuudet on huomattu myös useissa kaupungeissa; saarille saattaa päästä myös yhteysaluksilla, jolloin ne ovat saavutettavissa myös veneettömille vierailijoille. Hyviä seikkailuja, vaikuttavia elämyksiä ja myötäisiä tuulia!

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *