Hergén kootut teokset

Viime vuonna Ruotsissa Carlsen Comics julkaisi ensimmäiset osat Hergén Koottuja teoksia (Samlade verk). Suunnitelman mukaan 160-sivuisia teoksia ilmestyy kaikkiaan 19 osaa. Tähän mennessä on ilmestynyt ainakin viisi ensimmäistä. 17 ensimmäistä osaa ovat sarjakuvia, ja kahdessa viimeisessä osassa esitellään Studios/Fondation Hergén työtä Quickin ja Flupken seikkailujen uudistamistamisessa ja Hergén kuvitustöitä.

Hergé [Remi, Georges]: Samlade verk 1-19. Carlsen Comics, 1999. 19x160 sivua. ISBN 9789163814020.

Viime vuonna Ruotsissa Carlsen Comics julkaisi ensimmäiset osat Hergén Koottuja teoksia (Samlade verk). Suunnitelman mukaan 160-sivuisia teoksia ilmestyy kaikkiaan 19 osaa. Tähän mennessä on ilmestynyt ainakin viisi ensimmäistä. 17 ensimmäistä osaa ovat sarjakuvia, ja kahdessa viimeisessä osassa esitellään Studios/Fondation Hergén työtä Quickin ja Flupken seikkailujen uudistamistamisessa ja Hergén kuvitustöitä. Viimeisessä osassa on tarkoitus julkaista lisäksi laaja Hergén haastattelu.

Belgialainen Hergé tunnetaan parhaiten Tintin seikkailuista. 23 valmista ja yksi kesken jäänyt Tintti-albumia muodostavat suuren osan hänen koko tuotannostaan. Mutta mukaan mahtuu muutakin, sellaistakin, jota Suomessa ei olla nähty. Hergén tuotteliammat vuodet olivat 1930- ja 1940-luvuilla. Tintin maailmanmenestys markkinointineen ja Hergén entistä suurempi takertuminen yksityiskohtiin hidastivat hänen työtahtiaan 1950-luvun lopulla huomattavasti. Kun vuoteen 1960 mennessä Tintin seikkailuja oli ilmestynyt 20 albumillista, seuraavien parin kymmenen vuoden aikana syntyi vain kolme uutta albumia. Viimeiset vuotensa Hergé sairasteli, mutta luonnosteli kuitenkin modernin taiteen maailmaan uutta seikkailua (johon sivuten Jyrki Siukonen on kirjoittanut mainion artikkelin "Taiteen aakkonen" Niin&Näin -lehteen, myös netissä http://www.netn.fi/397/netn_397_siuk.html). Hergé kuoli vuonna 1983.

Ennen 1920-luvulla Hergé piirsi muutamia vuosia partiovartion johtaja Totorin seikkailuja. Totorista muuntui Tintti vuonna 1929, ja mukana kulki Totorin partiolaisihanteita. Vuonna 1930 Hergé taiteili rasavillit Quickin ja Flupken, joiden seikkailuja on viiden albumien verran ilmestynyt suomeksikin. 1930-luvulla Hergé kokeili myös eläinhahmojen käyttämistä. Syntyi Popol ja Virginia puputtien maassa. Hergé ei kuitenkaan tuntenut eläinhahmoja omikseen, joten hän palasi ihmisten pariin.

Tintti herätti närkästystä joissakin belgialaisvanhemmissa. Olihan tuo murrosikäinen poika "orpo" (Hergén mukaan Tintti aloitti seikkailunsa 14-vuotiaana ja lopetti ne 17-kesäisenä) ja toimi tuolloin erittäin kyseenalaisena pidetyssä ammatissa lehtimiehenä. Näitä närkästyneitä vanhempia ilahduttaakseen Hergé loi vuonna 1936 insinööri Legrandin seikkailevat lapset Veikon ja Teten sekä heidän lemmikkiapinansa Jyken. Veikko, Tette ja Jykke seikkailivat kaikkiaan viidessä eri albumissa.

Jo vuonna 1934 Antoinen kondotorialle tehdyssä mainossarjakuvassa seikkailevat hyvin paljon Veikkoa ja Tetteä muistuttavat Antoine ja Antoinette. Kun vielä kerrotaan toisesta mainossarjakuvasta herra Mopsista, on Hergén sarjakuvatuotanto käyty läpi.

Hergén kootuissa ennen jokaista sarjakuvaa esitellään sen syntyvaiheita. Nämä mainiot tekstit on kirjoittanut tintologian mestari BenoÎt Peeters. Ruotsalaisia Tinttifaneja on vuosien varrella hemmoteltu paljon enemmän kuin meitä suomalaisia. Ehkäpä Otava joku päivä ottautuu asiaan.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *