Jatkosota digitaalisesti

Jatkosodan jo moneen kertaan läpikäydyt taistelut tulevat nyt koteihimme äänen, liikkuvan kuvan ja animaation vahvistamina. Laaja multimediakokonaisuus Suomen sodat: Jatkosota 1941-44 on rohkea yritys siirtää perinteinen sotahistoria painetuista viestimistä digitaalisen tekniikan mahdollistamaan uuteen muotoon. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi DVD-tallennetta. Toinen on DVD video, jota voi toistaa tietokoneella tai katsella television ruudulta DVD-soittimen tai PlayStationin kautta.

Suomen sodat: Jatkosota 1941-44 (DVD-video + DVD-ROM). Kärkijoukkue Oy, 2004. - sivua. ISBN .

Jatkosodan jo moneen kertaan läpikäydyt taistelut tulevat nyt koteihimme äänen, liikkuvan kuvan ja animaation vahvistamina. Laaja multimediakokonaisuus Suomen sodat: Jatkosota 1941-44 on rohkea yritys siirtää perinteinen sotahistoria painetuista viestimistä digitaalisen tekniikan mahdollistamaan uuteen muotoon.

Kokonaisuuteen kuuluu kaksi DVD-tallennetta. Toinen on DVD video, jota voi toistaa tietokoneella tai katsella television ruudulta DVD-soittimen tai PlayStationin kautta. Se sisältää liki 90 minuuttia videokuvaa kesän 1944 ratkaisutaisteluista.

Toinen tallenne on DVD ROM -levy, jonka käyttö edellyttää modernia tietokonetta ja ohjelmia. Tarkemmat vaatimukset löytyvät osoitteesta www.suomensodat.com/dvd_info.html. Teoksen päätoimittaja, everstiluutnantti, VTM Ari Raunio on koonnut vahvan tiimin, johon kuuluu monta eturivin sotahistorian tutkijaamme. Koko jatkosodan historia on tässä: johtajat, miehet, aseet ja tapahtumat. Kolmiulotteiset kartat (tai kustantajan ilmaisua käyttäen "maastomallit") havainnollistavat tapahtumien kulkua. Multimediaominaisuuksia on onnistuttu hyödyntämään varsin hyvin. Lähes mistä tahansa kohdasta on mahdollista siirtyä eräänlaiseen tietosanakirjaan tarkistamaan yksityiskohtia ja käsitteitä.

Videotallenne tarjoaa runsaasti dokumenttielokuva-aineistoa ja sen hankinta on varsin mielekäs kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille. Multimediatallenteen osalta voi sinällään hyvällä omatunnolla sanoa aivan samaa. Kuten edellä jo mainitsin, multimediamuoto tarjoaa mahdollisuuksia, joita ei voida toteuttaa esimerkiksi kirjassa.

Ainakin oma tiedontarpeeni on kuitenkin usein hetkellistä sekä äkillistä ja kysymykset muotoa milloin? kuka? missä? Vaikka digitaalinen media on ollut kiinteä osa omaa ammatillista elämääni jo pitkään, koen edelleenkin huomattavasti helpommaksi ottaa pari kirjaa hyllystäni ja etsiä tarvitsemani tieto niistä sen sijaan että avaan tietokoneen, käynnistän DVD:n ja ryhdyn klikkailemaan eri valikoita. Kokonaisuuksien hahmottaminen on – ainakin minun mielestäni – kaikissa multimediatuotteissa paljon vaikeampaa kuin painetussa hakuteoksessa. Havainnollista selailua sen sijaan on mielenkiintoista tehdä tämän hyvin toimitetun multimediatallenteen parissa.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *