Matkailutietoa Porvoon mitalla

Suomen toiseksi vanhin kaupunki Porvoo ympäristöinen on monipuolinen matkailukohde. Nyt kaupungista on laadittu ensmmäistä kertaa monipuolinen opas, joka kattaa paitsi kulttuurinähtävyydet myös luontokohteet. Opas yllättää positiivisesti perusteellisuudellaan.

Lönnqvist, Minna; Lönnqvist, Kenneth: Porvoo. Kulttuuri- ja luonto-opas. SKS, 2009. 127 sivua. ISBN 978-952-222-064-6.

Matkailutietoa Porvoon mitalla

Minna ja Kenneth Lönnqvistin Porvoo. Kulttuuri- ja luonto-opas (SKS 2009) ilmestyi juuri sopivasti kesän matkailukauden alla. Kirja keskittyy esittelemään paitsi Porvoota myös sen ympäristöä matkailukohteena. Kuten nimestäkin voi päätellä, huomioon on otettu kulttuurin ohella myös luonto. Tekijät mainitsevatkin esipuheessaan, että yksiin kansiin on mahdutettu molemmat, mikä on uutta. Koska opas ei ole suuren suuri kooltaan, se on juuri sopiva mukaan otettavaksi. Oppaan ulkoasuun on kiinnitetty suurta huomiota: siinä on paljon värikuvia ja sen on painettu laadukkaalle paperille. Kyseessä ei siis suinkaan ole mikään kertakäyttöinen opaslehtinen. Ainoa miinus koko oppaassa on sisällysluettelo, joka ensi alkuun vaikuttaa hieman sekavalta, koska siinä ei ole numerointia, mutta alakappaleita ja tietolaatikoita on runsaasti.

Porvoo on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista matkailukohteista. Koska Porvoo sijaitsee sopivan lyhyen matkan päässä Helsingistä, Suomen presidentit ovat usein esitelleet kaupunkia valtiovierailleen, viimeksi Tarja Halonen presidentti Medvedeville. Porvoon kulttuuri ja luonto-opas keskittyy luonnollisesti esittelemään Porvoon kaupunkia ja sen historiaa, mutta matkailijan kannalta on mukavaa, että huomioon on otettu myös mahdolliset ostos- ja ruokailupaikat – vaikka toisaalta nämä tiedot yleensä muuttuvat ajansaatossa. Opas alkaa siitä näkymästä, joka avautuu matkailijan saapuessa kaupunkiin Helsingin suunnasta: ranta-aitat ja Näsin kartano ja kivi. Oppaaseen on rakennettu erilaisia kävelyreittejä, joita matkailija voi seurata ja halutessaan myös yhdistellä. Esimerkiksi lapset on huomioitu erikseen ja oppaasta löytyy osio Lasten Kulttuurikaupunki. Samoin oppaassa on erikseen kirjoitettu osio shoppaajalle ja kulinaristille.

Koska kirja on nimenomaan matkaopas, siinä ei perehdytä syvällisesti historiaan tai arkeologiaan, mutta on ilahduttavaa huomata, että tekijät ovat huomioineet hyvin viimeisimmät tutkimustulokset. Esimerkiksi Emäsalon öljylamppulöytö vuodelta 2002 on saanut oman tietolaatikon.

Tätä opasta voi suositella jokaiselle, joka aikoo vaikka vain poiketa Porvooseen lomamatkalla: teoksesta löytyy runsaasti eli ”Porvoon mitalla” paikallistietoa ja kaupungin kartta. Teosta voi suositella myös porvoolaisille itselleen, sillä harva tuntee kotikaupunkiaan ja sen lähiympäristöä perusteellisesti.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *