Riemua katastrofien välillä – valokuvien 1920-luku

Historiallisten valokuvakokoelmien julkaiseminen Suomessa on perin harvinaista. Syykin on ymmärrettävä, kuvien tekijänoikeudet ovat joko vaikeita selvittää tai sitten liian kalliita pieniä markkinoita varten. Kuvien painoasuun saattaminen sinänsäkin on kallista. Kansainvälisestikin on kuvateokset ovat etenkin tällä vuosikymmenellä muuttuneet monikielisiksi.

Yapp, Nick: 1920s. Könemann, 1998. 398 sivua. ISBN 9783829005197.

Historiallisten valokuvakokoelmien julkaiseminen Suomessa on perin harvinaista. Syykin on ymmärrettävä, kuvien tekijänoikeudet ovat joko vaikeita selvittää tai sitten liian kalliita pieniä markkinoita varten. Kuvien painoasuun saattaminen sinänsäkin on kallista. Kansainvälisestikin on kuvateokset ovat etenkin tällä vuosikymmenellä muuttuneet monikielisiksi. Niin myös nyt esiteltävän Decades of the 20th Century -sarjan teokset ovat englannin lisäksi saksaksi ja ranskaksi.

Decades of the 20th Century -sarjan 1920-luku, Jazz-aika, on Nick Yappin käsialaa. Ensimmäisinä kuvina teoksessa on sarja Hitleristä vuodelta1925. Ensi katsomalta näyttää siltä, että Adolfkin olisi innostunut jatsahtelemaan, onhan taustalla levysoitin. Mutta totuus – kuten useimmiten – on raadollisempi. Kuvateksti kertoo tuolloisen puoluejohtajan hullaantuneen omista, levytetyistä puheistaan…..

1920s -teoksen kuvasto on tuttua, muttei loppuunkulunutta. Maailmanjohtajat, suuret koneet, köyhät ja kurjat, marssivat työläis- ja fasistijoukot, autot, nudistit, tanssitytöt ja katoilla ilmakylvyissä olevat lapset ja keuhkotautiset pääsevät osaksi oman vuosikymmenensä kuvastoa.

Muistutettakoon, että suomeksi ja Suomesta on ilmestynyt 1920-luvun valokuvakokoelma: Olavi Paavolainen -projektin ensimmäisenä julkaisuna ilmestyi Tapion Onnelan tekemä Modernin unelma – kuvia ja tunnelmia 1920-luvulta (Otava 1990).

Sydämeni sykkii yhdessä
punaisen valoreklaamin kanssa.
Ja huumaantuneena vajoan kitaasi,
betoniin ja sähköjohtoihin.

Toivo Vasama, Seura 6-7/1928

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *