Salaliittojen salaisuuksia

Salaliitot ovat aina kiehtoneet ihmisiä ja niitä on nähty mitä erilaisempien ilmiöiden taustalla. Tutkija Jonas Sivelä on kirjassaan tarttunut aiheeseen, joka on ikivanha ja samalla äärimmäisen ajankohtainen. Salaliittoteorian vahvistukseksi voidaan esittää monenlaisia todisteita, mutta salaliittoteoriaa ei oikeastaan koskaan voi todistaa vääräksi: vastakkaiset todisteet on helppo leimata osaksi suurta salaliittoa.

Sivelä, Jonas: Kaiken takana on salaliitto. Atena, 2015. 208 sivua. ISBN 9789523001701.

Sivelä on jakanut teoksensa viiteen osioon, jotka hän on otsikoinut nimillä ”Matkalla salaliittojen maailmaan”, ”Epäilyksiä”, ”Sankarit”, ”Roistot” sekä ”Totta vai tarua?”. Käsiteltävät salaliitot liittyvät avaruuden vierailijoista yksittäisten henkilöiden kuolemiin. Salaliittoja nähdään myös esimerkiksi ilmastonmuutos- ja rokotekeskusteluissa, jossa pieni ihmisryhmä uskoo tutkijoiden ja viranomaisten järjestelmällisesti johtavan enemmistöä harhaan. Useita eri tapauksia esitellessään Sivelä on käyttänyt selvittelyssään jonkun suomalaisen henkilön haastattelua, mikä on toiminut sekä asiantuntijalausuntona että yksittäisen henkilön näkökulmana.

Kätkettyjä salaisuuksia

Eräät tunnetuimmista salaliittoteorioista liittyvät toisaalta ensimmäiseen käyntiin kuussa ja toisaalta maapallon ulkopuolelta peräisin olevien olentojen vierailuihin maassa. Yhdysvaltain kuulento tehtiin tilanteessa, jossa Neuvostoliitto oli jo ehtinyt lähettää Sputnik-satelliitin maata kiertävälle radalle ja amerikkalaisten piti toimia nopeasti, etteivät jäisi jälkeen avaruuden valloituksessa. Presidentti Kennedy oli luvannut kansalaisilleen, että USA on ensimmäisenä kuun pinnalla. Niinpä avaruuslento ja erityisesti käynti kuun pinnalla lavastettiin ja kuvattiin autiomaassa. Maailmalle kerrottiin Yhdysvaltojen onnistuneen tavoitteessaan.

image

Kuva: Salaliittoteorian mukaan kuukävely oli lavastettu.

Nevadan autiomaassa sijaitsee myös Area 51, jonne on pudonnut maapallon ulkopuolelta saapunut avaruusalus miehistöineen. Alueella on salainen tukikohta, jossa tutkitaan ufoja ja avaruusolentoja. Lähistöllä on toinen, vielä salaisempi alue, Area 52. Ihmiskunta ei ole vielä valmis tietämään totuutta, joten tämä kaikki salataan.

Edellä kuvatut tarinat ovat useimmille tuttuja, uskoipa niihin tai ei. Salaliitto voi kohdistua jopa kokonaisen ihmisryhmän hävittämiseen, kuten esimerkiksi Sivelän Etelä-Afrikassa kuulema AIDS-salaliittoteoria. Salaliitot organisoivat myös yksittäisten ihmisten kuolemia, joista Sivelä esittelee erityisesti J. F. Kennedyn ja prinsessa Dianan kuolemat. Toisenlainen salaliitto liittyy Elviksen kuolemaan, jonka on väitetty olleen lavastettu, jotta Elvis pääsisi vapautumaan julkisuuden taakasta. Kirjoittaja arvelee, että kuuluisien ”superjulkkisten” kuoleman kohdalla on vaikea tyytyä tavanomaiseen, vaan taustalta etsitään helposti muita selityksiä.

Konnia ja selityksiä

Joitakin salaliittoja on myös todistettu oikeiksi. Tällainen on esimerkiksi väite siitä, että olisi mahdollista valmistaa lähes ikuinen hehkulamppu, mutta myynnin turvaamisen vuoksi hehkulampussa käytetään lankaa, joka kestää vain noin tuhat käyttötuntia. Yhdysvaltain paljastettuja salaisuuksia ovat myös epäeettisiksi tulkitut toiminnat, kuten potilaitten elämästä piittaamattomat lääketieteelliset tutkimukset, sotilastoiminnan väärinkäytökset tai ihmisten tietoliikenneviestinnän luvattomat seuraamiset.

Salaliittojen yhtenä tarkoituksena on useimmiten salata asioita suurelta yleisöltä. Usein taustalla ovat taloudelliset intressit, valtapyrkimykset tai molemmat. Maailmanlaajuisten salaliittojen taustalla nähdään usein juutalaiset, vapaamuurarit, Illuminati (järjestö, joka on todella ollut olemassa 1700-luvullla), Yhdysvallat (tai esimerkiksi CIA), Israel sekä suuryritykset. Suomeen keskittyneissä salaliittokeskusteluissa tiedetään, että viranomaiset ja tutkijat yhdessä salaavat ja vääristelevät totuutta.

image

Sivelä käsittelee myös kysymystä salaliittoteorioihin uskomisesta. On esitetty monenlaisia käsityksiä siitä, miksi joku uskoo salaliittoteoriaan, toinen ei. Joskus salaliittoteoria nähdään kriittisenä ajatteluna, joka tarjoaa vastakkaisen näkemyksen viralliselle totuudelle. On myös esitetty, että yhteen salaliittoteoriaan uskova tarttuu helpommin myös uusiin teorioihin.  Joka tapauksessa salaliittoteoria yleensä nimeää vaikeaan asiaan syyllisen tai ainakin jonkinlaisen syntipukin.

Kaiken takana on salaliitto sisältää runsaasti tietoa erilaisista ja eriaikaisista salaliittoteorioista. Osa esimerkeistä käsitellään hyvin perusteellisesti, osa mainitaan lyhyesti.  Kirjan lopussa on lähdeluettelo, josta löytyy lukemista lisätietoja haluavalle. Asiahakemistoa ei ole, harmillista kyllä. Se helpottaisi erityisesti sellaisten asioiden löytymistä, mitä ei ole käsitelty omassa luvussaan.  Kaiken takana on salaliitto on nimittäin sellainen kirja, jonka mielellään jättää saataville myös myöhempää käyttöä varten.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *