Talkoita, taidetta ja suuria kertomuksia

Pyhän Olavin kirkon valtava jälleenrakennusurakka Tyrväällä, Sastamalassa, huipentui kirkon sisätilojen maalausurakan valmistuttua ja kirkon auettua yleisölle 2009. Tämä teos tuo hienosti esille kirkon maalaukset, niiden takana olevat tekijät ja merkitykselliset tarinat.

Silveri, Pirjo; Lavonen, Kuutti; Rauhala, Osmo: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Sata ja yksi kuvaa. Kirjapaja, 2010. 143 sivua. ISBN 978-952-247-103-1.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Sata ja yksi kuvaa esittelee aivan tuoretta kirkkotaidetta kauniisti ja mielenkiintoisesti. Kirkon sisätilojen maalaukset ovat Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen käsialaa ja he kertovat kirjan sivuilla maalaustensa takana olevia ajatuksiaan. Kirjan tekstit ovat pääosin myös käännetyt englanniksi.

Kirjan kirjoittanut Pirjo Silveri kutsuttiin dokumentoimaan kirkon valmistumista, joten hän tuo kirkon kuvamaailman synty- ja valintahetkiä sekä sisäpiiritietoa mielenkiintoisesti esille. Aiemmin hän on julkaissut kirjan kirkon jälleenrakentajista, joten hän on perehtynyt aiheeseen laajalti. Tuhopoltetun kirkon jälleenrakentamisurakka oli valtava ponnistus, jota seurattiin mielenkiinnolla ja kunnioituksella lehdistössä läpi matkan. Kun sisätilojen maalaukset päätettiin uudistaa, avasi se Suomen oloissa harvinaisen tilaisuuden taiteilijoille. Kokonaisen kirkon kuvaston maalaus on ainutlaatuista ja suuri meriitti kenelle tahansa taiteilijalle.

Vierailin kirkossa viime kesänä ja muiden turistien lailla parveilin maalausten ympärillä. Tungoksen takia maaluksia oli vaikea nähdä kunnolla. Kirkossa vieraillessa kokonaisuus on vaikeammin tarkasteltavissa muiden kirkossa vierailijoiden ja rajoittuneen tilan vuoksi. Pala palata rakentuva kokonaisuus on helpommin hallittavissa. Taiteilijoiden omat kertomukset avaavat kuvia ihan toisella lailla kuin vierailukokemus.

Nykyihmiselle kristillisen kuvamaailman symboliikka on laajalti unohtunut ja kuvien takana olevia merkityksiä on vaikea jäljittää. Tämän takiakin kirja on arvokas kulttuuriteko. Vaikka parin viime vuosikymmenen aikana on ilmestynyt useita symboliikkaa avaavia teoksia, on kukin kokonaisuus aina oma kertomuksensa. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon kertomus rakentuu uuden ja vanhan yhdistelmästä, taiteilijoiden omista näkemyksistä ja kristillisestä kuvaohjelmasta. Sen avaamiseksi kirjan anti on keskeinen. Teos on ehdolla vuoden kristilliseksi kirjaksi.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Sata ja yksi kuvaa on jo nimeään myöten kuvakirja. Sen tekstit ovat lyhyitä, mutta mielenkiintoisia ja informatiivisia. Kirkon jokainen maalaus on kuvattu yksitellen ja suurin osa myös interiöörinä. Näin maalauksia pääsee kaikessa rauhassa tarkastelemaan hyvälaatuisten kuvien avulla. Kirjassa on myös muutama kuva rakennusvaiheista ja rinnastuksena lopussa entinen ja nykyinen kirkkosali. Kaiken kaikkiaan Tyrvään kirkko on hyvä matkailukohde, jonka vetovoima tuskin hiipuu lähiaikoina. Jälleenrakennus urakkana oli oivallinen osoitus voimasta, joka yhteisöissä piilee. Kirkko on myös taidekohde, joka tuo nykyajan keskiaikaan ja toisinpäin rakennuksena ja maalauksina. Dokumenttina näistä kirja, joka varmasti päätyy monen vierailijan ja asiasta kiinnostuneen matkaan. Kiitos Pirjo Silveri ja taiteilijat!

 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *