Uskontojen valintatalossa

Arvosteltavana Marita Liulian Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä.

Liulia, Marita: Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä. Maahenki Ltd, 2009. 223 sivua. ISBN 978-952-5652-61-1.

Marita Liulian kirja Choosing My Religion Uskontoja jäljittämässä liittyy taiteilijan laajaan teos- ja näyttelykokonaisuuteen, joka on esillä ensin Helsingissä Nykytaiteen museo Kiasmassa, myöhemmin vuoden mittaan myös Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Kokonaisuuteen liittyy myös verkkoteos. Kaksikielinen (englanti–suomi) kirja avaa näyttelyn teemaa ja Liulian lähtökohtia. Choosing My Religion on muodostettu yhdeksän maailman pääuskonnon (kristinuskon, juutalaisuuden, islamin, sikhiläisyyden, hindulaisuuden, buddhalaisuuden, kongfutselaisuuden, taolaisuuden ja shintolaisuuden) kuvastosta ja Liulian omista vaikutelmista taiteilijana ja tutkijana. Marita Liulia on lisännyt joukkoon myös ”ripauksen suomalaista animismia”. Liulia kirjoittaa tarkastelevansa ”…eri uskontoja rinnakkain ja tasavertaisina valinnan mahdollisuuksina.”

Taideteosten ideana on tuoda esille kokemuksellisuus ja elämyksellisyys. Teosten mittakaava hämärtyy kirjan sivuilla (vaikka niiden mitat ilmoitetaan lopussa) ja niiden näkeminen museossa saattaakin avata kokonaisuutta eri tavoin. Itse näin ensin näyttelyn ja vasta sen jälkeen tartuin kirjaan. Kirjan ja verkkoteoksen tehtävänä kokonaisuudessa on tarkastella uskontoja tiedon ja yhdeksän peruskysymyksen pohjalta ja toimia ihmisen henkisinä työkaluina. Teoksesta välittyy nykyihmisen asenne valita kaikenlaista kivaa omien intressiensä mukaan välittämättä kokonaisuudesta. Itse en tohtisi lähteä tältä pohjalta seikkailemaan uskontojen suohon tai korottamaan Liuliaa papittareksi tai henkiseksi opastajaksi. Kirjasta ja näyttelystä välittyy kuitenkin pyrkimys kauneuteen ja harmoniaan. Voimakas symbolien käyttö ei tosin ihan aukea.

Koska Marita Liuliaa on aina kiinnostanut naisen asema, kysymys nousee tässäkin teoskokonaisuudessa keskeiseksi erityisesti valokuvien myötä. Taiteilija on kuvannut useimmiten itseään eri uskontojen seremonia-asuissa tai keskeisen uskonnollisen kuvaustavan mukaisesti. Monissa uskonnoissa naisen asema on joko hyvin alisteinen tai ainakaan useat Liulian kuvaamaamista lavastuksista eivät ole mahdollisia oikeassa elämässä. Provokatiivisuus on harkittua ja sitä on lievennetty yksivärisin, neutraalein taustoin ja lavastuksin, jotka luovat yhteydestään irroitetun vaikutelman. Kuitenkin Liulia on saanut jo herkimpiä ärsyyntymään teoksillaan. Taiteilijan tapana on kuitenkin aina ollut kuvata ja tutkia itseään, siten nämä teokset jatkavat hänen omakuviensa sarjaa ja roolileikkejään, vaikkakin herkällä asialla. Ehkä näitä kuvia voisi tarkastella Miina Savolaisen kehittämällä voimauttavan valokuvan idealla, jonka kautta voi löytää itsestään uusia piirteitä ja vahvistaa sitä, minkä toivoisi olevan voimakkampaa. Eräänlaista mind-mappingiä siis.

Kirjana Choosing My Religion – Uskontoja valitsemassa on kaunis ja rauhallinen. Se on kuitenkin voimakkaasti myös taiteilija Marita Liulian kontrolloitu, vaikkakin harkitun avautuva elämäkerta ja tehokas markkinointiväline. Taiteilijana Liulia osaa hyödyntää julkisuutta ja teostensa luonteen mukaisesti löytää ympärilleen taiteilijuuttaan tukevan tiimin. Se on arvokas pääoma taiteilijalle. Vaikka Liulia on profiloitunut voimakkaasti mediataiteilijaksi, hänen työskentelynsä on hyvin monialaista, mikä käy hyvin ilmi hänen ansioluettelostaan. Vuosien myötä hänen teoksiinsa on tullut selkeyttä ja seesteisyyttä, joissa tiivistyvät hänelle tärkeät asiat. Jos näyttely löytää yleisönsä, se voi olla katsojalle suuri elämys, joten onnea näyttelykierrokselle! 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *