Verellä kirjoitettu

Mari Purolan (FT) tietokirja Kaupat pirun kanssa käsittelee nimensä mukaisesti sopimuksia paholaisen kanssa suomalaisessa kansanperinteessä. Purola on käynyt teosta varten laajan aineiston kansantarinoita SKS:n arkistosta, joita hän analysoi ja nostaa esiin myös populaarikulttuurista tuttuja tarinoita sopimuksista paholaisen kanssa. Teos pohjautuu Purolan väitöskirjaan samasta aiheesta.

Purola, Mari: Kaupat pirun kanssa. Docendo, 2022. 224 sivua. ISBN 978-952-382-085-2.

Mari Purolan (FT) tietokirja Kaupat pirun kanssa käsittelee nimensä mukaisesti sopimuksia paholaisen kanssa suomalaisessa kansanperinteessä.

Purola on käynyt teosta varten laajan aineiston kansantarinoita SKS:n arkistosta, joita hän analysoi ja nostaa esiin myös populaarikulttuurista tuttuja tarinoita sopimuksista paholaisen kanssa. Teos pohjautuu Purolan väitöskirjaan samasta aiheesta.

Pirutarinoita suomalaisessa kansanperinteessä on tuotu kyllä julki ennenkin, mutta nimenomaan sopimuskertomuksiin keskittyvää tietokirjaa ei ole aikaisemmin ollut. Purola avaakin kiehtovalla tavalla kansanperinteen yhteyksiä mm. klassisiin Faust-kertomuksiin.

Pirun moninainen rooli tarinoissa tulee myös elävästi esille. Pirussa yhdistyy kristillinen paholainen ja jonkinlainen trickster-henkinen haltijahahmo, jolla on myös inhimillisiä heikkouksia ja jota voi huijata omaksi hyväkseen.

Hugo Simberg: Piru ruusupensaassa, Kansallisgalleria.

Purola kiinnittää analyysissaan huomiota myös tavallisten ihmisten rooleihin sopimustarinoissa. Jännittävänä yksityiskohtana Purola nostaa esiin sen, miten esimerkiksi naimaton piika tai syntymätön lapsi voidaan luvata pirulle vastoin tahtoaan, mutta näin ei käy koskaan aikuiselle miehelle – mies lupautuu lähes aina itse pirulle, jos on lupautuakseen.

Pirulle lupautumisen motiivit ovat hyvin erilaisia ja niitä Purola erittelee ansiokkaasti. Analyysi on pääosin terävää, ja sitä olisi kaivannut lisääkin.

Itse tarinoita olisi voinut reippaasti lyhentää, sillä lukijan näkökulmasta ne toistavat itseään. Mielenkiintoinen aihe kärsii myös toistosta ja osittain puutteellisesta jäsennyksestä. Silti se on kaikkinensa kiehtova katsaus kohtaamisiin paholaisen kanssa ja siihen millaisista toiveista sopimukset pirun kanssa kumpuavat.

Hugo Simberg: Piru tarkkailee maata, 1899. Kansallisgalleria.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *