Yhdysvallat ja Eurooppa – yhteistyötä vai epäluuloja?

Robert Kaganin menestysteos perustuu esseeseen, jonka hän julkaisi Policy Review’ssa vuoden 2002 kesällä. Lyhyessä ajassa esseen pohjalta julkaistu teos oli myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailmaa. Kaganilla on mittaamattoman arvokasta kokemusta niin kansainvälisen politiikan tutkimuksesta kuin Yhdysvaltain ulko- ja puolustuspolitiikastakin, ja hän on hankkinut kokemusta niin asiantuntijana, kirjailijana kuin Washington Post’in kolumnistinakin. Teoksessa Paratiisin vartijat keskustellaan eurooppalais-amerikkalaisista suhteista tavalla, joka aiheutti - ja aiheuttaa yhä - suurta kohua maailmanlaajuisesti.

Kagan, Robert: Paratiisin vartijat. Yhdysvallat, Eurooppa ja uusi maailmanjärjestys. Tammi, 2003. 101 sivua. ISBN 951-31-2957-8.

Robert Kaganin menestysteos perustuu esseeseen, jonka hän julkaisi Policy Review’ssa vuoden 2002 kesällä. Lyhyessä ajassa esseen pohjalta julkaistu teos oli myynti- ja arvostelumenestys ympäri maailmaa. Kaganilla on mittaamattoman arvokasta kokemusta niin kansainvälisen politiikan tutkimuksesta kuin Yhdysvaltain ulko- ja puolustuspolitiikastakin, ja hän on hankkinut kokemusta niin asiantuntijana, kirjailijana kuin Washington Post’in kolumnistinakin.

Teoksessa Paratiisin vartijat keskustellaan eurooppalais-amerikkalaisista suhteista tavalla, joka aiheutti – ja aiheuttaa yhä – suurta kohua maailmanlaajuisesti. Tässä puheenvuorossaan Kagan käsittelee Yhdysvaltain ja Euroopan erimielisyyksiä ja niiden syntyhistoriaa kansantajuisella tavalla. Tavalla, jonka jokainen maailmanpoliitiikasta suhteellisen tietämätönkin kykenee ymmärtämään. Teoksessa paneudutaan niin mannerten välisten erimielisyyksien historiaan ja niiden muodostumiseen, voimapoliitiikkaan kuin toisen maailmansodan kokemuksiin, opetuksiin ja johtopäätöksiin.

Kaganin mukaan Yhdysvalloissa vallitsee kaksoisstandardi, jonka mukaan vallitsevaa rauhantilaa on puolustettava koko maailman kattavalla sotakoneistolla, kun taas Euroopassa rauha ja yhteistyö maiden välillä nähdään ainoana realistisena mahdollisuutena. Jo nyt voidaan arvata, että tämän kaltaiset eroavaisuudet lähtökohdissa aiheuttanevat suunnattomia ongelmia. Kun kansalliset edellytykset ja tavat tarkastella status quota ovat näin kaukana toisistaan, on vaarana että halu ja kyky tehdä yhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltain kesken katoaa täysin.

Teoksen kappaleet kuten Voiman epätasapaino, Voiman ja heikkouden psykologiaa, Hypermahti, ja Sopeutuminen Yhdysvaltojen ylivaltaan provosoivat lukemaan jo pelkillä sanavalinnoillaan, eivätkä esitellyt faktat ja mielipiteet tuota pettymystä. Keskusteltaessa Yhdysvaltain hallituksesta tai WTC:n tapahtumien vaikutuksista ulkopolitiikkaan, on jopa helppo samaistua tämän keskustelun molempiin osapuoliin. Annetut taustatiedot vallitseville erimielisyyksille valottavat varmasti myös omia maailmanpoliittisia asenteitasi.

Millainen on maailmanpolitiikan tulevaisuus? Onko meillä tilaisuuksia tai mahdollisuuksia rakentavaan yhteistyöhön? Kykenemmekö ymmärtämään toisen osapuolen kannan ja sen taustan? Jos vastasit ”en tiedä” yhteenkin edellä mainituista kysymyksistä, voi tämä teos tarjota sinulle mielenkiintoisia näkökulmia omaan tulevaisuuteemme.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *