Uudet verkkosivut ja tietokannat

Rajakarjalaismurteiden näytekokoelma on julkaistu verkossa

Mies Laatokan rannalla Raja-Karjalassa, Pietinen (kuvaaja 1938), Museovirasto, Historian kuvakokoelma, Valokuvaamo Pietisen kokoelma, linkki lisenssiin.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu rajakarjalaismurteiden näytekokoelma. Niin kielitieteellisesti kuin historiallisestikin merkittävä näytekokoelma antaa monipuolisen kuvan rajakarjalaisten elämään 1800-luvun lopulta alkaen aina sodanjälkeisiin evakkoaikoihin asti. 

Rajakarjalaismurteiden näytekokoelma on julkaistu Kotimaisten kielen keskuksen (Kotus) verkkosivuilla. 1960- ja 1970-luvuilla nauhoitetuissa äänitteissä haastalellaan yhteensä 38:aa puhujaa. Haastateltavat ovat syntyneet Raja-Karjalan pitäjissä 1800-luvun loppupuolelta 1910-luvulle ajoittuvina vuosikymmeninä. Äänitteet, joita on yhteensä yli 17 tuntia, on ryhmitelty pitäjittäin sekä puhujittain. Murrenäytteitä kokoelmassa on Ilomantsin itäkylistä, Korpiselästä, Suistamolta, Impilahdelta, Suojärveltä ja Salmista.

Murrekokoelma liittyy Karjalan Sivistysseuran vuonna 2024 kustantamaan teokseen Tävvel kielel. Teoksen on kirjoittanut Henna Massinen, Marjatta Palander ja Vesa Koivisto. Teoksen sähköiseen versioon pääset tutustumaan KSS:n verkkosivuilla. Sekä äänitekokoelma että siihen pohjautuva julkaistu teos luo valoa rajakarjalaisten elämään 1800-luvun lopulta sodanjälkeisiin evakkoaikoihin asti. Haastatteluissa kertojat muistelevat niin arkisia tapahtumia, eri henkilöitä sekä muita erikoisia tai järkyttäviäkin omakohtaisia kokemuksia. Tävvel kielel -teosta varten haastattelut on litteroitu karkeahkolla foneettisella tarkekirjoituksella. Näin tekstejä voidaan hyödyntää kielitieteellisestikin, mutta myös muut karjalan kielestä kiinnostuneet voivat teosta lukea.

Rajakarjalaismurteiden äänitteet ovat osa Kotuksen Suomen kielen nauhoitearkistoa (SKNA). Arkistossa on noin 24 000 tuntia äänitteitä. Pääasiassa äänitteitä on suomen murteista. Lisäksi kokoelmaan kuuluu äänitteitä karjalan murteista, muista suomen sukukielistä sekä muita kulttuurihistoriallisia äänitteitä. Iso osa äänitteistä on digitoitu ja osa äänitteistä on julkaistu näytteinä Kotuksen verkkosivuilla. SKNA on kaikille avoin arkisto, josta suurin osa aineistosta on vapaassa käytössä. Sitoutumalla arkiston käyttösääntöihin, äänitteitä voi tilata kuunneltavaksi. Suomen kielen nauhoitearkiston tietokantahakuun pääset täältä. Tutustu myös arkiston ohjeisiin ja käyttösääntöihin.

***

Lähde: Kotuksen uutiset 2024: Millaista kieltä on puhuttu Raja-Karjalassa?, Kotuksen verkkosivut 4.3.2024.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *