Kotimaisuutta korostaen

Juhani Seppovaara on vapaa kirjailija ja valokuvaaja joka on kirjoittanut useita kansallisromanttisia kuvateoksia. Seppovaaran uusin teos Muistojen markkinoilla on kokoelma kymmenistä muutaman sivun mittaisista artikkeleista, jotka käsittelevät erilaisia pitkäikäisiä suomalaisista tuotteita. Joitakin niistä valmistetaan yhä ja osa niistä on jo poistunut markkinoilta. Mukana on niin makeisia, vaatteita kuin huonekalujakin.

Seppovaara, Juhani: Muistojen markkinoilla. Sinivalkoisen arjen klassikot. Otava, 2004. 175 sivua. ISBN 951-1-19003-2.

Juhani Seppovaara on vapaa kirjailija ja valokuvaaja joka on kirjoittanut useita kansallisromanttisia kuvateoksia. Seppovaaran uusin teos Muistojen markkinoilla on kokoelma kymmenistä muutaman sivun mittaisista artikkeleista, jotka käsittelevät erilaisia pitkäikäisiä suomalaisista tuotteita. Joitakin niistä valmistetaan yhä ja osa niistä on jo poistunut markkinoilta. Mukana on niin makeisia, vaatteita kuin huonekalujakin. Seppovaara on tehnyt suuren työn kootessaan yhteen näiden tuotteiden historiat, varsinkin kun useiden tuotteiden kohdalla alkuperäistä suunnittelijaa on mahdotonta löytää.

Kuten aikaisemmissakin Seppovaaran teoksissa, kuvituksella on tässäkin kirjassa tärkeä osuus. Kuvat ovat pehmeitä, perinteisiä ja kesäisiä. Laadukkaiden valokuvien lisäksi Seppovaaralla on toinenkin tavaramerkki. Hän liittää tekstiinsä paljon omakohtaisia muistoja ja mielipiteitä. Seppovaara puhuu voimakkaasti vanhojen arvojen ja työtapojen puolesta ja pitää kotimaisten tuotemerkkien jatkuvaa uudistamista tarkoituksettomana. Tekstistä löytyy lukuisia korulauseita kuten ”suomalaisuuden myyttinen tunnuskuva” ja ”legendaarinen tuote”. Hän käyttää myös paljon tunnepohjaisia ilmauksia siitä miten eri tuotemerkit ovat piirtyneet hänen muistoihinsa ja tajuntaansa.

Lyhyinä artikkeleina teksti toimii, mutta pidempiaikaisen lukemisen aikana nämä toistuvat kielikuvat alkavat rasittaa lukijaa. Tekstit ovat kautta linjan hyvin tunteisiin vetoavia ja stereotypioita ylläpitäviä. Vanhoja tuotteita tai toimintatapoja ei kyseenalaisteta. Seppovaara aloittaa jokaisen artikkelinsa hyvin mutta miltei jokainen alun perin asiapohjainen teksti päättyy nostalgisiin ylistyslauseisiin ja nykyajan paheksuntaan. Hän esimerkiksi pilkkaa design-käsitettä, mikä on mielestäni tarkoituksetonta. ”Kolmas hiha saattaisi säväyttää kalliissa desing-paidassa.” Näiden loppukaneettien pois jättäminen olisi monissa tapauksissa parantanut tekstiä.

Tekstin hetkittäisistä onnahteluista huolimatta Muistojen markkinoilla on mainio kokoelmateos ja kattava tietolähde etsittiin sitten vaikka Koskenkorvan syntymävuotta, Afrikan tähden suunnittelijaa tai saappaanheiton maailmanennätystä.

Juhani Seppovaara: Kommentti Satu Jaatiseen kirjoitukseen Kotimaisuutta korostaen, 16.11. 2004

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *