Musiikki herättää muistoja

Rakas Vanha Vinyyli -teoksen keskeinen teema on musiikin muistoja elävöittävä voima. Päiväkirjamaisessa teoksessa esitellään vinyylilevyjä vuosilta 1956-1983 sekä niihin liittyviä muistoja eletystä elämästä. 

Nyman, Jake: Rakas Vanha Vinyyli. Poimintoja muistojeni levyhyllystä.. Gummerus, 2013. 228 sivua. ISBN 978-951-20-8839-3.

Yleisradion nostalgisten musiikkituokioiden isäntä ja tietokirjailija Jake Nyman on sivistänyt suomalaisia populaarimusiikin saralla jo vuosikymmenien ajan. Viimeisin teos, Rakas Vanha Vinyyli, jatkaa jo aiemmista julkaisuista tutuksi tullutta levyesittely-linjaa, mutta tällä kertaa omakohtaisemmalla otteella. Kirja koostuu ulkomaisten ja muutaman kotimaisen vinyylilevyn esittelystä, Nymanin henkilökohtaisen elämän muistoilla ja yleisemmillä ajankuvauksilla höystettynä.

Rakas Vanha Vinyyli -teoksen päiväkirjamaisuus antaa kirjailijalle vapaammat kädet kirjoittaa haluamistaan asioista, mutta lukijan kannalta satunnaiset levyvalinnat olisi ollut hyvä jollain tavalla perustella. Päiväkirjamaisuutta korostavan, levyjä kronologisesti esittelevän tekstin sisältämät ajankuvaukset  ja populaarimusiikin historiatieto ovat nymanilaisella tavalla kerrottuja – asiapitoisesti, mutta rennosti, huumoria unohtamatta. Teos saattaa tarjota uusiakin tiedonpilkahduksia populaarimusiikin historiasta, mutta kiinnostavinta kirjassa ovat harvinaisemmat esiintuodut vinyylit sekä se tapa, jolla kirjailijan henkilökohtaiset muistot nivoutuvat yhteen levyjen kanssa.

Teoksen keskeiseksi teemaksi muotoutuukin ajatus musiikin elävöittämistä muistoista. Tiettyihin lauluihin voi liittyä muistoja eletystä elämästä; tietty laulu vuosien takaa voi tuoda mieleen sen hetken ihmiset, tapahtumat, tunteet, ajanhengen. Kuulemamme musiikki voi kantaa mukanaan muistoja omasta itsestämme.

Rakas Vanha Vinyyli ei ole merkittävä populaarimusiikin historiaa valottava teos, eikä se sellaiseksi ole ehkä tarkoitettukaan. Teos on kirjoitettu rakkaudesta musiikkiin. Kirja sopii nostalgisista musiikkihetkistä nauttiville kaikenikäisille lukijoille. 

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *