Sota, joka on muuttanut koko maailman

Teos alkaa Churchillin sanoilla vuodelta 1940: "Jos vapauden valo... sammutetaan, se voi merkitä paluuta pimeään keskiaikaan ja kahdentuhannen vuoden pyyhkiytymistä pois ihmisen historiasta". Tämä ajatus valon ja pimeyden ratkaisevasta taistelusta menee punaisena lankana kirjan läpi. Tässä maailmanlaajuisessa konfliktissa kuoli yli 60 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä kaikkein tuhoisimman ajanjakson ihmiskunnan historiassa.  

Swanston, Alexander; Swanston, Malcolm: Toinen maailmansota. Historiallinen atlas. [The Historical Atlas of World War II]. Käännös: Tapani Lahtinen. readme.fi, 2013. 400 sivua. ISBN 9789522207029.

Natsien noustua valtaan Saksassa, alkoi propagandakoneisto pyöriä, ja vaatimukset ensimmäisessä maailmansodassa menetettyjen alueiden palauttamiseksi johtivat lopulta niiden valtaamiseen. Seuraavassa vaiheessa käytiin tuhoisaa sotaa ylimpien rotujen elintilasta ja tarvitsemista resursseista. Vapauden valoa maailmassa puolustettiin kovalla hinnalla raaoissa ja verisissä yhteydenotoissa, jotka on kuvattu kirjan sivuilla. Kun olin tämän teoksen lukenut, heräsi ajatus siitä vastuusta, joka on politiikkojen harteilla paikallisten ja maailmanlaajuisten konfliktien ratkaisemisessa. Idea sotien lakkauttamisesta kuulostaa täysin utopistiselta, mutta valtionpäämiehet viime kädessä ohjaavat kansoja voimatoimiin – kansallisten etujen nimissä. 

Kirjailijakaksikko Alexander Swanston ja Malcolm Swanston on erikoistunut toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia esittäviin historiallisiin karttakirjoihin, joita esimerkiksi verkkokauppa Amazonissa on myynnissä 14 erikielistä teosta.

Kirja lähtee liikkeelle Versaillesin rauhansopimuksesta ja sen jälkeisen maailmanlaajuisen talouskriisin kuvauksella. Sisällysluettelon mukaan teos loppuu atomipommin pudotukseen, katsaukseen sodan uhreista sekä Yhdistyneiden Kansakuntien perustamiseen. Kuitenkin kuudesta viimeisestä sisällysluettelossa ilmoitetusta kappaleesta kaksi on esitetty vain osittain ja muut neljä puuttuvat kokonaan kirjasta. Myös sivunumerointi on epäjärjestyksessä niiden osalta. Kirjassa ei ole kirjallisuusluetteloa, mutta päätekstiä seuraa kappale ”Lisälukemista”, johon on koottu ”joukko tutustumisen arvoisia teoksia”. Myös kirjassa julkaistuille valokuville on laadittu viitteet.

Teos on jäsennelty 79 pieneen kappaleeseen, jotka koostuvat yleisemmin 4 sivusta ja jotka käsittelevät sotatapahtumia johdonmukaisesti ja aikajärjestyksessä. Yksi kappale vastaa yhtä aihetta, oli kyseessä tietty operaatio sotanäyttämöllä tai muu sodankäyntiin tai kansainväliseen politiikkaan liittyvä kysymys. Alexander Swanston ja Malcolm Swanston pyrkivät tässä teoksessa esittämään toisen maailmansodan valitsemansa tärkeimmät taistelut ja isot operaatiot ympäri maailmaa, joten kirjassa käydään Euroopan, Afrikan ja Aasian sotatantereilla sekä seurataan meritaisteluita Välimerellä, Atlantilla ja Tyynellä  valtamerellä. Tarkka ja järjestelmällinen kappalejako ja tapahtumien peräkkäinen esittely auttavat lukijaa seuraamaan kerrontaa.

Teoksessa on julkaistu 170 karttaa eri sotanäyttämöiltä, niillä on pyritty havainnollistamaan sotajoukkojen siirrot ja rintamalinjojen muutosten dynamiikkaa. Visuaalinen materiaali ei rajoitu ainoastaan karttoihin vaan kirjassa on paljon myös muita kuvia: taistelukuvia, sotakaluston piirustuksia, tilannekuvia, politiikkojen valokuvia, julisteita jne. Runsas kuvitus ja isot ingressit jokaisen kappaleen alussa jättivät valitettavan vähän tilaa tekstille, johon kirjoittajat myös halusivat panostaa. He käsittelevät kappaleiden aihetta, esimerkiksi, monilukuisia operaatioita yleisellä tasolla, selostaen osapuolten joukkojen liikkeitä ja seuraten taistelujen kehitystä loppuun asti. Karttojen sisältö tukee tekstiä, jonka pieni fonttikoko saattaa tuottaa vaikeuksia joidenkin lukijoiden silmille.

Suosittelen kirjaa niille lukijoille, jotka haluaisivat tutustua toisen maailmansodan historiaan yksissä kansissa runsaan visuaalisen materiaalin opastamana.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *