Uudet verkkosivut ja tietokannat

Itävaltalaiset museot esittelevät taidekokoelmiaan OnlyFans-palvelun avulla

Wieniläiset museot pyrkivät taklaamaan sosiaalisten medioiden palveluiden alastomuudelle asettamia kieltoja viemällä taideteoksiaan seksuaalisesta sisällöstään tunnettuun OnlyFans-palveluun. Erikoisen ratkaisun taustalla ovat vaikeudet mainostaa taidenäyttelyitä, joissa on esillä alastomuutta kuvaavaa taidetta.

Itävaltalaisten museoiden marssi OnlyFansiin alkoi, kun kun Albertina Museumin TikTok-tili poistettiin sen esiteltyä japanilaisen valokuvaaja Nobuyoshi Arakin (s. 1940) töitä. Tilin poistamisen syynä oli ollut se, että yhdessä teoksista näkyi paljas naisen rinta. Tätä ennen Instagram oli poistanut yhden museoiden julkaisemista Peter Paul Rubensin (1577-1640) maalauksista palvelun käyttösääntöjen vastaisena, vaikka käyttösäännöt sallivat alastomuuden esittämisen taiteellisissa yhteyksissä. Vuonna 2018 kieltojen kynsiin joutui myös Natural History Museumin julkaisema kuva Willendorfin Venus -patsaasta. Facebook poisti kuvan alustaltaan, sillä palvelun mukaan se sisälsi pornografista sisältöä.

Willendorfin Venus -patsas kuvattuna Wienin Natural History Museumin näyttelyssä. Kuva: Uspn, Wikimedia Commons.

Aiemmin sosiaalisessa mediassa sensuroidut taideteokset ovat katsottavissa Wieniläisten museoiden Vienna strips on OnlyFans -tilillä. Taideteoksia voi katsella palvelussa noin kolmen dollarin kuukausihinnalla. Wienin matkailuneuvoston tiedottaja Helena Hartlauer kommentoi The Guardianille, että palvelussa esitetyt teokset ovat tärkeitä itävaltalaisille. Esimerkiksi taidemaalari Egon Schielen (1890 -1918) alastomuutta sisältävät omakuvat ovat yksiä itävaltalaisten museoiden ikonisimmista töistä. Hartlauerin mielestä olisikin epäoikeudenmukaista, jos teoksia ei saisi esittää tai käyttää mainonnassa.

Egon Schiele, omakuva 1910. Kuva: Wikimedia Commons.

Wienin museoiden OnlyFans -tilin odotetaan tuovan ratkaisuja taidekokoelmien esittämistä koskeviin haasteisiin. Tiliä ei kuitenkaan voida Hartlauerin mukaan pitää täydellisenä ratkaisuna sosiaalisen median ja alastontaiteen ongelmallisiin suhteisiin. Ongelmallisuutta kuvaavat esimerkiksi Vienna strips on OnlyFans -tilin markkinoinnin haasteet: kaikki tilin mainostamiseen liittyvät linkit poistettiin Twitteristä, Facebookista ja Instagramista.

Vastoinkäymisistä huolimatta itävaltalaiset museot eivät aio luovuttaa. Hartlauerin mukaan museot haluavat seisoa omien arvojensa takana ja pitää huolta siitä, että Wien tunnetaan jatkossakin avarakatseisena kaupunkina.

Lisätietoa:

The Guardian: Vienna museums open adult-only OnlyFans account to display nudes.

YouTube: Vienna strips on OnlyFans.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *