Verkkokalvon irtautuma aiheutti usean kuukauden tauon elokuvien katseluun. Mutta nyt vihdoinkin voi jatkaa, ainakin vähitellen. Katsoimme Edmund Gouldingin ohjaaman ja Lamar Trottin käsikirjoittaman draaman Veitsen terällä (The Razor's Edge, 1946), joka perustuu W. Somerest Maughamin kaksi vuotta aiemmin ilmestyneeseen romaaniin. Kirjallisuusfilmatisoinnin sävy on elokuvassa läsnä alusta lähtien, ei vähiten siksi, että kirjailija itse, Maugham, esiintyy elokuvan…

Lue lisää

 Edes elokuvan lopussa en tajunnut, mitä sen nimi May December tarkoittaa, vaikka selitys olisi ollut ilmeinen: pariskunnan ikäero on kuin väsähtäneen joulukuun eroavuus elämänsä kevättä viettävään toukokuuhun. Myös Guardianin kriitikon käyttämä luonnehdinta kahden päänäyttelijän luonnerooleista oli käsittämätön, kunnes googlasin senkin: "frenmity"  tarkoittaa ystäväksi tekeytyvää vihollista.May December -elokuvan (2023) tarinalliset ainekset melodraamaan ovat siis erinomaiset. Toisaalta…

Lue lisää

 Kun rosvot mellastivat   Kun nyt tuo merirosvoteema jä päälle, niin yleisön iloksi vielä yksi vanha kirjoitelma siitä aiheesta. torstai 25. elokuuta 2016 Kovaa peliä Itämerellä Kovaa peliä Itämerellä   Lars Ericson Wolke, Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år. Historiska media 2014. 352 s.   Itämeren merirosvoista tuntenee jokainen vitaliaaniveljet ja sen, että Sören Norby piti…

Lue lisää

 Huolettoman kommentin vuoksi joudun tähdentämään. Kun puheena on vakava asia, kuten eilen sydämen toimintahäiriö tai pysähtyminen, asia on vakava. Maallikon perustiedot löytyvät hakukoneella. Esimerkiksi Duodecimin verkkopaikka on hyvä.Lukija osaa varoa “lääkärikirja-oireyhtymää”. Ennen kodi kirjahyllyyn kuului tällainen iso hakuteos, ja monikin tunnisti kirjaa selaillessaan itsestään mitä ihmeellisimpiä tauteja.Kysyin omalääkäriltäni, joka on jämpti mies, miten moni hänen…

Lue lisää

 Hurskaiden rosvojen maa   Nuorempana ihastuin Charles Kingsleyn runoon Viimeinen merirosvo, The Last Buccaneer, jonka Yrjö Jylhä oli taidokkaasti kääntänyt ennen sotia ilmestyneessä käännösvalikoimassa Hallitse Britannia. Maanmainio internet on tehnyt mahdolliseksi klassikoiden pitämisen aina mukana ja sieltähän tämäkin runo löytyy. Uskon sen olevan julkista tietoa, kun se kerran on siellä luettavissa ilman mitään muureja, kuten…

Lue lisää

   Otsake on mietitysti muotoiltu. Erimieltäkin saa olla. Se on syntynyt ”vastavirtaan” ajattelun pohjalta, onhan Suomen talouden kehitykselle luettu mitä synkimpiä madonlukuja. Positiivista uskoa luo T&Y-lehden numeron 1/2024 artikkeleiden ja esseiden kirjoittajat  (mm. Jaakko Kiander, Juho Saari, Mika Maliranta…). Onko kysymys toiveajattelusta? Niin voisi kuvitella, mutta oikeaa tukevaa maata kasvun pönkäksi on löydettävissä, kun raaputetaan…

Lue lisää

Johanna Elisabetin isää kutsutaan hautausmerkinnässään amiraliteetin kapteeniksi Petter Beckman. Todennäköisesti sama mies oli jäänyt venäläisten vangiksi Hangonniemellä 14.7.1714 ja päässyt palaamaan Ruotsiin ennen rauhaa eli jo vuonna 1719.[0]Yhden tyttärensä perukirja [1] paljastaa, että Petter oli ollut ainakin kahdesti naimisissa. Ensimmäisessä avioliitossa syntyi vuodenvaihteessa 1709/1710 Dorothea sekä myös aikuisiksi eläneet Margareta Catharina ja Maria. Ainakin Dorothea oli vielä…

Lue lisää

Archaeologists have discovered a 1,000-year-old bone skate in the basement of a house in the central Moravian city of Přerov, Czech Republic. The skate was made of animal bone, likely the metacarpal (shin bone) of a horse. Fragments of pottery found around the blade date it to the 10th or 11th century. Archaeologists from the…

Lue lisää

Miksi Rooma? Olen ollut nyt kaksi viikkoa Suomen Rooman instituutin residenssissä Roomassa, Monteveren kaupunginosassa. Olen työskennellyt valmiiksi joitain keskeneräisiä projekteja, suunnitellut luentoa, pitänyt alustuksen ja osallistunut kokouksiin, mutta myös kirjoittanut suomalaista paranormaalin kenttää käsittelevää tietokirjaani. Mutta kirjoittaa voi missä tahansa. Miksi siis juuri Roomassa? Tietysti residenssipaikkaa hakiessani hahmottelin, miksi juuri Rooma on oikea paikka kirjoittaa.…

Lue lisää

Pari viikkoa sitten teimme instituuttimme kanssa retken Caesareaan ja sen upeaan arkeologiseen alueeseen. Antiikin ajan Caesarean perusti kuningas Herodes (”Suuri”, 73-4 eaa.), Juudean kuningas. Paikalla oli toki ollut foinikialainen satamakaupunki jo 300-luvulla eaa. Herodes oli ensin Marcus Antoniuksen liittolainen. Kun Antonius kukistui sisällissodassa ja Octavianus hallitsi nyt koko Rooman imperiumia, Herodes vaihtoi puolta ja onnistui…

Lue lisää

 Ihan asiallista mainontaa MyHeritagelta. Mutta siis tosiaan markkinointipuheita, mutta asiat sinänsä jännittäviä.

Lue lisää

A series of Neolithic burial mounds from different periods have been discovered at Magdeburg in the eastern German state Saxony-Anhalt. The site is being excavated by the State Office for Heritage Management and Archaeology Saxony-Anhalt (LDA) before construction of a two new Intel semiconductor plants. Excavations began in 2023 and are scheduled to end in…

Lue lisää

 Musta legenda ja muut narratiivit   Àngel Luis Cervera Fantoni, Historia naval de España. Batallas. Vida en bordo. Navegación. Personajes. Naufragios. Inventos. Sekotia 2023, 346 s.   Torremolinosin Eurooppa-aukiolla on aika hyvä pieni kirjakauppa nimeltä Pergamon. Sieltä tarttui mukaani tämä hieman omituinen kirja, joka on, kuten alaotsikostakin näkee, eräänlaista tik-tok -historiaa tai ehkä pikemmin Quora-historiaa.…

Lue lisää

Oli nimimerkki K. W. W-n sitten Pyhtäällä vuonna 1838 syntynyt Karl Wilhelm Weman tai ei, jatkokertomuksensa Tykö Tomminpojan elämä ja onnen-vaiheet (*) on aikaansa nähden harvinaisen hauskasti kirjoitettu. Tyylinäyte alusta:Yhtenä päivänä hämärän tullessa seisoi joukko akkoja Toimelan kylässä vanhan, maantien varrella olevan koivun vieressä ja pakisi tapauksista ja muista kylän asioista. Heidän kielet ja huulet…

Lue lisää

 Paul Auster “True Tales of American Life” (2001)Kirjan mukaan kirjoittaja on M.D. eli siis lääkäri.“Mieshenkilö, 73 v. Tuodaan ensiapuun. Voimakas kammiovärinä. Hengitystie avattu. Elvytys aloitettu ambulanssissa. Epinefriini, atropiini, natriumbikarbonaatti. Elvytyksen jatkaminen ja sähköiskut eivät tuota tulosta. Totean potilaan kuolleeksi Hän oli asunut matkailuvaunussa leirintäalueella. Alustava kuolinsyy massiivinen sydänkohtaus.“Naishenkilö, 42 v. Tuodaan ensiapuun. Voimakas kammiovärinä. Hengitystie…

Lue lisää

Runt Universitetsbibliotekets kupol sitter fyra symboliska fåglar från 1881: den skarpsynte örnen, den vaksamme tuppen, vishetens uggla och skönhetens svan. Dessa symboler för akademiska dygder är planerade av arkitekt Frans Sjöström och utförda av C.H. Carlsson och restaurerades senast 2013-15."Helsinki National Library Dome" by flamouroux is licensed under CC BY-SA 2.0.I veckan var det festseminarium på Helsingfors Universitetet och…

Lue lisää

Sigismundin ristiretki 1396 – pelinä ja historiana (osa 5) Nyt päästään sitten viimeiseen osaan blogisarjassa, joka käsittelee ns. Nikopoliksen ristiretkeä 1396 historiallisesti ja sen pohjalta tehtyä strategiapeliä. Edelliset osat löytyvät osa 1 , osa 2, osa 3 ja osa 4. Täydennyksenä voi todeta, että osassa 3 mainittu de Coucyn voitto turkkilaisista, josta Froissart kertoi, saa vahvistusta…

Lue lisää

 Rauha teille!   Tässä viimeisten parin vuoden mittaan on tullut useastikin ajateltua rauhaa ja sitä tavatonta aiheellista, henkistä ja moraalista tuhoa, jota sota on merkinnyt. Kun stalinistinen utopia oli vallassa, sai sieltä tuleva puhe rauhasta aivan erityisen sävyn. Se kuulosti yleensä hurskastelevalta hölynpölyltä, joka oli vain tarkoitettu enemmän tai vähemmän edesauttamaan sotavarusteluja. Rauha on venäjäksi…

Lue lisää

 L. Vanha lasimestari Lasinen oli sangen sukkela mies ja ehkä kuuro molemmin korvin, oli hän eläissänsä paljon kuullut tietääksensä joka paikassa katsoa hyvin suuhunsa saadaksensa. Yhtenä päivänä viskasi hän lasi-arkkunsa selkään ja matkusti maanpintaan, siellä rikkoneita ruutuja parantelemaan. Kuljeskellessansa kutsuttiin hän yhteen herras-taloon, jossa herrasväki juuri oli puolipäiväsellä. Likokalat olivat pöydällä ja katsellessansa tuokion näitä,…

Lue lisää

The University of Oxford’s Bodleian Libraries have acquired a rare autograph manuscript by German Baroque composer Johann Sebastian Bach. One of only four manuscripts in the UK written in Bach’s hand, the document was accepted by the government in lieu of £3.65 million in inheritance taxes. Also known as the Kohn manuscript after collector Sir…

Lue lisää